logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  60/361 >>

Elviselhetetlen a Komárom és Vágsellye közti II/573-as út túlterheltsége!

23.11.2021 20:35 | Agócs Kőrösi Ildikó, Nyitra megye önkormányzati képviselője

   Nyitra megye közúthálózatának állapota és további fejlesztése éveken át komoly fejtörést okoz a megye képviselőinek. Az ország összes nyolc megyéje közül Nyitra megye rendelkezik a legrövidebb gyorsforgalmi útszakaszokkal, illetve Besztercebánya megyével egyetemben Nyitra megyén egyáltalán nem halad át autópálya. A megye területén áthaladó forgalmat és közlekedést nehezíti továbbá az a tény, hogy Nyitra az egyetlen megyeszékhely, amelynek nincs villamosított vasútvonala és közvetlen vasúti összeköttetése a fővárossal.

   A felsorolt, évtizedeken át meglévő nehézségek mellett 2020. szeptember 17-én Nyitra megye úthálózata további, igen jelentős kihívás elé lett állítva. Ezen a napon adták át az Észak-Komáromot és Dél-Komáromot összekötő Monostori hidat, amely a kulturális és történelmi okokon túl, gazdasági szempontból is régen várt fejlesztésnek számít a régióban. Az új híd megépítéséig a Komárom belvárosban lévő Erzsébet-híd jelentette az egyetlen közúti csatlakozási pontot a két város között. Mivel azonban a régi híd állapota a megnövekedett nemzetközi forgalom miatt leromlott, a hídra súlykorlátozást kellett bevezetni. Habár az Erzsébet-hidat fokozatosan felújították, továbbra is 22 tonnás súlykorlátozás volt érvényben, emiatt a két ország közti teherforgalom csak nagy kerülővel, Vámosszabadi (Medve), illetve az esztergomi teherkomp felé kerülve keresztezhette a Dunát. Az új Monostori híd teherbírása azonban már lehetővé tette a nehézgépjármű-forgalom átvezetését a Dunán, és mivel a híd stratégiai ponton, Győr és Budapest, valamint Érsekújvár és Székesfehérvár között félúton helyezkedik el, a megnyitását követően szinte azonnal fontos tranzitcsomóponttá vált.

   Vitathatatlan, hogy az új híd jelentősen hozzájárulhat Dél-Szlovákia fejlődéséhez és felzárkóztatásához, viszont ennek a stratégiai fejlesztésnek a régiónk szempontjából van egy hatalmas hátránya. Miközben a magyarországi oldalon az új Duna-híd az időközben megépült 131-es főútra csatlakozik, és ezáltal a magyarországi déli elkerülő út meghosszabbítását jelenti, szlovák oldalon a tervek szerint - és sajnos a gyakorlatban is - csak az amúgy is rendkívül leterhelt I/63. számú úthoz csatlakozik. Az új Duna-híd tehát valóban tehermentesíti az Észak-Komárom és Dél- Komárom belvárosaiban áthaladó forgalmat és az ikervárost összekötő Erzsébet-hidat, viszont egy elkerülő korridor hiányában a szlovák oldalon a nehézgépjármű-forgalom rendkívüli módon leterheli a meglévő, alul dimenzionált közúthálózatot. 

   Ennek a jelentős problémának az elszenvedői sajnos nem csak a Komáromi járásban lévő városok és falvak /Komárom, Gúta, Ifjúságfalva, Keszegfalu/, de a Vágsellyei járásban fekvő Negyed és Vágfarkasd községek, valamint közvetlenül Vágsellye városa is, amelyeken 2020 szeptemberétől, az új Duna-híd megnyitása óta bizonyítottan sokkal több nehézgépjármű halad át. A Szlovák Állami Útkezelő Vállalat felmérése szerint 2021 szeptemberében a Vágsellye - Komárom irányban 1234 szlovák és 1697 külföldi jelzésű, tizenkét tonna feletti jármű haladt át, a Komárom - Vágsellye irányban pedig 1306 szlovák és 1680 külföldi jelzésű, tizenkét tonna feletti jármű haladt át. Mellbevágó adat, hogy egy hónap leforgása alatt a Komárom és Vágsellye közti II/573-as úton összesen 5917 tizenkét tonna feletti kamion haladt át, ez egy napi lebontásban 197 kamiont jelent! Még ennél is megrendítőbb adat ezeknek a számoknak a fokozatos növekedése! Ugyanazon felmérés szerint 2021 januárjában Vágsellye -Komárom irányban 928 szlovák és 895 külföldi jelzésű, tizenkét tonna feletti jármű haladt át, miközben a Komárom - Vágsellye irányban 964 szlovák és 883 külföldi jelzésű, tizenkét tonna feletti jármű haladt át. A 2021 januári összesített kamionforgalom 3670 - ról 2021 szeptemberére tehát csaknem a duplájára nőtt, miközben megjegyzem, ezek a számok még nem tartalmazzák a 12 tonna alatti gépjárművek, valamint az áthaladó buszok számát sem. A folyamatosan növekvő nehézgépjármű-forgalom miatt az érintett települések lakosai sajnos egyre elviselhetetlenebbnek érzik a zajt, a vibrációt, a porfelhőket, miközben a házaikon falrepedések keletkeznek, és a súlyos közlekedési balesetek száma is egyre csak nő. Mindnyájan emlékszünk a nemrég Negyed után bekövetkezett súlyos balesetre, amely során négy gútai fiatal hunyt el. Ez a tragédia is sajnos az utak túlzsúfoltságának, a kamionok túlterhelésének, és a külföldi sofőrök kimerültségének tudható be.

   Az ijesztő adatokra és az egyre csak romló közlekedési helyzetre reagálva 2021. október 13-án Csenger Tiborral, az utat hatáskörébe tudó Nyitra megye alelnökével, Horváth Árpáddal, Gúta polgármesterével és Gyarmati Tihamér megyei képviselővelő kollégámmal közösen egy munkaértekezletet hívtunk össze. Az értekezletre meghívást kaptak az érintett városok és falvak polgármesterei, a Komáromi és a Vágsellyei Járási Hivatal elöljárói, mindkét járási rendőrkapitány, mindkét járási útkezelő vállalat képviselője, valamint Nyitra megye közlekedési szakosztályának képviselője és az érdekelt közlekedési mérnökök. A sajnálatos tények ismertetése után az értekezleten elhangzott legalább egy jó hír: a Komárom - Gúta útszakasz teljes körű felújítása 2022 tavaszán, a Gúta -Vágsellye szakasz felújítása pedig várhatóan 2023-ban valósul majd meg, miközben a felújítás nem csak az útburkolat javítását fogja tartalmazni, de további biztonsági elemek kerülnek majd elhelyezésre az érintett szakaszon. Mivel tisztában vagyunk azzal, hogy az útszakasz felújítása önmagában még nem jelenti majd a nehézgépjármű-forgalom miatt okozott problémák megoldását, sőt, a jelenlegi leterhelés mellett félő, hogy a felújított útszakasz is ismét hamar megrongálódhat, a munkaértekezletet a megoldások keresésével zártuk. A jelenlévő partnerekkel megegyeztünk abban, hogy az egyeztetéseket folytatjuk, megvizsgáljuk a függőlegesen elhelyezett útjelzések és teherkorlátozások megfelelőségét, az egyes útszakaszok esetleges díjkötelezettségét és további teherkorlátozását, továbbá a közlekedési tárcavezető bevonásával mindenképpen hangsúlyosan szorgalmazni fogjuk egy új észak-déli közlekedési korridor mihamarabbi kiépítését. Az egyeztetések további kimeneteléről fokozatosan tájékoztatom majd a TERRA Hírújság olvasóit.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  60/361 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat