logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  25/419 >>

A kajali faluközpont kiépítése

26.2.2023 11:10 | Farkas Lívia, polgármester

   Községünknek nem volt főtere, mint más falvaknak. A falu közepén volt egy telek, egy kihasználatlan épülettel, amely a község tulajdonába tartozott. Az épület egy része az 1980-as években egészségügyi központnak épült, majd később különböző funkciókat töltött be. A parcella nagyobb része elhanyagolt állapotban volt, ideiglenes parkolóként, illetve a csatornarendszer építése idején lerakatként szolgált.

   2016-ban jött az ötlet az ingatlan rendezésére, felújítására, egy reprezentatív faluközpont kiépítésére. A képviselőtestület elképzelését 2017-ben az Ateliér Dobrucká Kft. vetette papírra egy tanulmány erejéig, amely magába foglalta az épület felújítását, a parkosítást, parkolók, járdák és a főtér kiépítését egy projekten belül. Ez időközben némileg változott, mert a falu akkori pénzügyi helyzete nem tette lehetővé a kivitelezést.

   Fokozatosan haladtunk előre. Az épülettel kezdtük, amely 2018-tól községi hivatalként működik. Orbán Béla építészmérnök tervei tükrözik az elképzeléseinket. A környezetvédelmi minisztériumhoz benyújtott sikeres pályázat által kapott 150 ezer euró további 100 ezerrel kiegészítve nagyjából elegendő volt az épület újjáépítésére. A munkálatokat a dunaszerdahelyi GAGAKO Kft. végezte. Az épület melletti garázst a község munkásai hozták rendbe és a Krovy na mieru, helyi vállalat segítségével tető is került rá. Az előtte lévő parkot újabb dotációkból sikerült kialakítani – a Környezetvédelmi Alaptól 2x 5000 eurót nyertünk el, Kosár Attila alistáli kertész volt a kivitelező. Az Első Takarékpénztártól kapott 2500 euróból szökőkút épült a parkban, valamint Jozef Kolesík helyi nyugdíjas ezermester ajándékát, egy napórát is elhelyeztünk.

   A főút felől maga a tér helyezkedik el. Ide épült a buszmegálló, amely ezáltal sokkal biztonságosabb lett az eddiginél. Hatos Róbert somorjai építészmérnök tervei alapján a felsőszeli Betonmix vállalat építette. A költségeket a Dudvág Helyi Akciócsoport községre eső részéből, az Agrárkifizető Alaptól nyert kb. 30 ezer euró támogatásból, valamint hitelből finanszíroztuk. A térkő lerakása, a járdák kialakítása, a megvilágítás szintén a Betonmix munkája, amit a község önerőből oldott meg.

   Folyamatban van a régi artézi kút felújítása a Környezetvédelmi Alaptól nyert 6000 euró támogatásból, a kivitelező a helyi Hydro Real Group társaság. Már készül a térre egy állandó pódium, és tavasszal szeretnénk befejezni a parkosítást – további fák, bokrok, virágok kiültetésével -, valamint az öntözőberendezés kialakítása is a terveink között szerepel. Tervezzük néhány pad és játszótéri elem elhelyezését is. Bízunk benne, hogy kikapcsolódásra, kisebb rendezvények lebonyolítására alkalmas helyszínné válik a faluközpont!


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  25/419 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat