logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  264/456 >>

A homok az építkezéshez kell!

31.8.2020 16:00 | Jóba Alajos

   Gondolatok árulóinkról és reményeinkről

   Érsekújvár főterén, a felújított Szentháromság-szobor szomszédságában, Rákóczi fejedelem dicső korának egykor zseniális ezredese, Ocskay László vesztőhelye található.

   Ocskay, az akkori Nyitra vármegye szülötte Nagyszombatban tanult a jezsuitáknál, majd 15 évesen huszárnak állt Pálffy János császári seregébe. A Rákóczi féle felkeléskor a császári hadból átállt a kuruc seregbe, ahol sikeres csatát csatára halmozva hamarosan brigadérosi rangot kapott. A híressé vált nagyszombati ütközetben tönkreverte a hatalmas túlerőben levő osztrák sereget, és több felvidéki várat felszabadított az osztrák megszállás alól. Majd dicsősége csúcsán, amikor a legjobban számíthattak volna katonai zsenialitására, seregestől átállt régi mentora, Pálfy János császári tábornagy seregébe, ami meghozta neki a hőn óhajtott ezredesi rangot. Miután a fejedelem embere, Jávorka Ádám érsekújvári főhadnagy és csapata csellel foglyul ejtette, árulása jutalmául pallos általi halálra ítélték, és ott, a város főterén nyilvánosan lefejezték. A főtér útburkolatában bronz emléktábla hirdeti, a haszonleső, dicstelen haza- és nemzetárulásnak, dicstelen a vége. A hitszegés nagyban hozzájárult a Rákóczi-szabadságharc kudarcához, és védtelen maradt az ő oltalmára bízott Felvidék, amely aztán ki volt téve az osztrák hadak bosszútételének. A kuruc szabadságharc vesztével az érsekújvári, amúgy bevehetetlennek épített várat, amely a komáromi erődítményrendszerrel együtt sikeresen ellenállt az oszmán hadsereg támadásainak is, a császár parancsára lerombolták, hogy feledésbe menjen a város hősies magatartása.

   Egy másik árulónk, Károlyi Mihály, úgy ment el egyezkedni Trianonba, hogy előtte leszerelte a magyar hadsereget, amely akkor még nagy veszteségei dacára is, jó eséllyel megóvhatta volna Magyarországot a román, de elsősorban az alakulgató cseh hadsereg ellen.

   Kijutott nekünk az árulókból rendesen, hiszen egyikük éppen negyedszázada torpedózta meg összefogásunkat a komáromi sportcsarnokban, hogy saját politikai karrierjét ilymódon segítse elő.  

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

   Igazán nem mindennapi dolog térségünk számára, hogy az MKP tisztújító kongresszusán Forró Krisztián, nagymácsédi fiatal politikusunk nyerte el a választók bizalmát az elnöki posztért történt szavazáson, míg Berényi Józsefet alelnökké választották. Hiába tagadná bárki is, a választói bizalomért igyekvő politikusok tudása ide vagy oda, sokat nyom a latban a rokonszenv, a megjelenés ereje és az egyén karizmája, amiben az újonnan megválasztott elnök, úgy tűnik, nem szenved hiányt. Az ő esetében nem lesz szükség nagy, teátrális megnyilvánulásokra, inkább meggyőzőerőre, hogy beláttassa az egyre szaporodó politikai homokozók alapítóival - a játéknak vége, a homok az építkezéshez kell. 


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  264/456 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat