logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  42/80 >>

Mert a múltat nem szabad feledni!

24.2.2020 07:59 | Száraz Erzsébet

   Rendhagyó könyvbemutató Nagyfödémesen

   A Csemadok Nagyfödémesi Alapszervezete és az Aranyeső Nyugdíjasklub közösen rendezte meg azt a rendhagyó könyvbemutatót, amelyre 2020. január 12-én a nagyfödémesi nyugdíjasklubban került sor.

   Rendhagyónak azért nevezném ezt a találkozót, mert ritkán fordul elő, hogy egy-egy bemutatott könyv főszereplője maga is jelen legyen az eseményen. Január második vasárnapján a nyugdíjasklubban köszönthettük az idén immár 90 éves vásárúti Kántor Zoli bácsit, akit szinte gyermekfejjel hurcoltak el Németországba a második világháború idején. Kilenc hónapot töltött a messzi távolban leventeként, ahol bőven volt része nélkülözésben és kilátástalanságban. Ezt az időszakot, és mélyen eltemetett fájó emlékeket idéz fel a „Messzi idegenben” című a könyv, melyek örök mementóul szolgálnak a ma embere számára.

   És fájó emlékeket idézett fel a találkozó és a könyvbemutató is, melyen a kötet két szerzője B. Vida Júlia újságíró és Kántor Zoltán, az egykori levente is jelen volt.  Zoli bácsi szép kora ellenére szinte percnyi pontossággal idézte fel a több, mint 75 évvel ezelőtti eseményeket, amelyeket fiatal fiúként átélt. Bizony a felidézett emlékek hatása alatt hangja itt-ott elcsuklott, s a hallgatóság szemében is könny csillant meg. Nem csoda, hiszen a résztvevők között többen is voltak olyanok, akik családjában szintén voltak leventék. A könyv írója B. Vida Júlia, Zoli bácsi életének jó ismerője, ilyenkor további adatokkal is szolgált és a könyv egy-egy részletét is felolvasta, hogy a jelenlevők még jobban megismerjék történelmünk egy újabb gyászos időszakát. A könyvbemutató hatására számos könyv talált új gazdára, amelyet a két szerző készségesen dedikált. A kötet hitelességét bizonyítja az is, hogy lektora Babucs Zoltán, hadtörténész volt, aki a könyv előszavát is írta.

   A „Messzi idegenben” magánkiadásban 2018-ban Dunaszerdahelyen jelent meg.

   Szeretném minden történelmet és irodalmat kedvelő szíves figyelmébe ajánlani ezt a könyvet, „mert a múltat nem szabad feledni!”


Foto: Prágai Erzsébet
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  42/80 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat