logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  33/67 >>

Alsószeli természeti kincsei

23.10.2019 16:20

   Előszó

   Örülök, hogy Alsószeliben nőttem fel. Akárcsak minden kisgyermekben, bennem is motoszkált a kíváncsiság és a felfedezések iránti vágy. Érdekelt, hol élek, milyen a világ, ami körülvesz. Először a falu kis utcáit fedeztem fel, majd egyre messzebb és messzebb merészkedtem a határban. Később, amikor már rendszeres madártani megfigyeléseket végeztem, megismerkedtem Alsószeli természeti környezetével, a közvetlen közelemben előforduló növény- és állatfajok tömkelegével A megismerésük által kialakult bennem egyfajta késztetés a védelmük iránt. A állatok életének apró mozzanatait szemlélve megértettem azt, hogy az utóbbi évszázadok emberi hatásai miként változtatták meg szülőfalum tájképét. Ma már látom, mi az, ami eltűnt Alsószeli környékéről: a halakkal teli bővizű alföldi folyók és tavakká alakuló holtágaik, a nádasok, a mocsarak és a körülöttük burjánzó ártéri erdők, a legelők, rétek, melyek a falusiak állatait tartották el, mind-mind a múlté. Vagy talán mégsem? Vajon megtalálhatjuk még ezeknek az élőhelyeknek a maradványait? Ha nyitott szemmel járunk a természetben, akkor igen. Napjainkban a régmúlt élővilágát még őrzik a folyókat szegélyező gyepek és cserjések, a hatalmas szántóföldi táblák között megbújó fasorok, az erdősávok és a nádasok ölelésében rejtőzködő morotvatavak.

   Ez a kis könyv arra próbálja felhívni az olvasó, és kifejezetten Alsószeli lakosságának a figyelmét, hogy érdemes akár gyalogszerrel vagy kerékpárral ezeknek a csodákat rejtő élőhelyeknek a felfedezésére indulni. A községünkben és annak határában előforduló összes növény- és állatfaj ismertetése nem szerepelt a céljaink között. Főleg a gyakori, könnyen megfigyelhető fajokra koncentráltunk, de kiemeltünk néhány érdekességet és ritkaságot is. Ilyen például a fekete gólya (Ciconia nigra), amely vonuláskor feltűnik folyóink mentén.

   Bízom benne, hogy könyvünk irányt mutat a falu lakosságának, és kialakítja a természet iránt azt a fajta tiszteletet, amit jómagam is érzek, amikor Alsószeli legszebb természetes élőhelyére tekintek, a Gyurgyó nádasára! És hogy hol van a Gyurgyó? Milyen állatok és növények élnek ott? Kiadványunkban igyekszünk választ adni minden felmerülő kérdésre.

Takács Árpád, ornitológus

 

   Részlet Kovács Lajos mérnök, polgármester köszöntőjéből

   Alsószeli Község Önkormányzata, községünk, iskoláink és óvodáink vezetése az elmúlt években nagy hangsúlyt fektettek a faluban felnevelkedő gyermekek szemléletformálására, enviromentális nevelésére, partnerkapcsolatok kialakítására, a szorosabb együttműködésre. A kiváló együttműködés eredménye a csehországi Ricmanice testvértelepüléssel ez a nyertes pályázat is. 2018-ban az alsószeli kisiskolások és óvodások különböző, a természethez szorosan kapcsolódó nevelési programokban vettek részt, melyek között szerepeltek ismeretterjesztő előadások, környezeti neveléssel kapcsolatos játékos foglalkozások, hajdani mezőgazdasági munkákat felelevenítő programok, madármegfigyelő tűrák, természetismereti kerékpártúrák. Ezen együttműködés további nagy eredménye egy közös természetfilm is, amely Alsószeli és Ricmanice természeti kincseit volt hivatott bemutatni.

   A lemezen megjelent film címe: Generácie – Generációk.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  33/67 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat