logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  49/80 >>

101 érdekesség Tardoskeddről

23.7.2019 20:11 | Birkus Magda

   Megjelent Buda Ferenc új könyve

   Mai világunkban minden közösség, de az egész társadalom számára is rendkívül fontos, hogy megismerje a saját valószerű múltját, hogy az eljövendő generációk igaz büszkeséggel, ugyanakkor bölcsen okulva a múlt hibáiból, hiteles, létező alapokra építhessék jövőjüket. 

   Újkori történelmünk telis-tele van váratlan, megrázó fordulatokkal, sok esetben keserű tapasztalatokkal, amelyek okait és összefüggéseit egyre gyorsuló mindennapi életünkben se időnk, és tán szándékunk sincs észrevenni. Ide tartoznak a más nemzetekhez, emberekhez és kultúrákhoz kapcsolódó, velük együtt változó viszonyaink. Ezek a kötődések és kapcsolatok fokozatosan, közös történelmünk sok évszázada alatt alakultak ki. Hol jobbak, hol rosszabbak voltak a maguk előnyeivel és hátrányaival, fényesen szép és üszkös-feketén kiábrándító korszakaival. Főleg a szlovákok és magyarok egymáshoz való viszonya volt bonyolult. Az egyes államalakulatok és közigazgatási rendszerek keretein belül ezek nem csupán az egyes etnikumok, vagy a más-más kultúra és vallási szokások közti viszonyok voltak, hanem mindig a szélesebb összefüggések, kötelékek alkotóelemei is. Ugyanakkor – helyi szinten – ezek a kapcsolatok mindenkor kizárólag konkrét emberek közti viszonyokat jelentettek.       

   Kevés olyan hely van a mai Szlovákia területén, amelyet a természet – vagy a véletlen – ilyen előnyös fekvéssel ajándékozott volna meg, mint Tardoskedd. Itt, ezen a helyen ment végbe a falu egész történelme, sokszor megrázó sorsa minden jellegzetességével, sajátosságával együtt, a kezdetektől fogva egészen napjainkig.

   Mindezek a szétszórt, sokszor hiányos adatok, információk a végén összeállnak, mint egy nagy mozaik apró darabkái, színes kövei, hogy kialakuljon a mi közös múltunk eddig elveszett – vagy csak annak hitt – hiteles, valódi képe.  

   A szerző, Buda Ferenc tardoskeddi helytörténész itt találta meg a tudnivalók leggazdagabb forrását is. Össze kellett szednie ezeket az adatokat, töredékes információkat, régen elfeledett, de a levéltárak mélyén, gyűjtemények sokasága közt szerencsésen meglelt okiratokat, dokumentumokat, és összeállítani mindezt valamiféle egységes egésszé. Erről szól ez a könyv. Tardoskedd történelmének/történetének egy-egy szeletéről: szerencsés vagy tragikus emberi sorsokról, neves személyiségekről, de intézményekről, építményekről és a rég - ill. a közelmúlt történéseiről is.

   A könyv magyar fordítójaként szeretném az olvasók figyelmébe ajánlani azokat a rendkívül érdekes fejezeteket, amelyek a leginkább felkeltették a figyelmemet. Elsősorban az I. és a II. világháború alatt lejátszódó történeteket: a tardoskeddi katonák, légiósok, hadifoglyok hihetetlenül viszontagságos kalandjait, a község határában lejátszódó légicsaták leírását, orosz vagy amerikai bombázó repülőgépek drámai küzdelmeit... Megtudhatjuk, miért halt vértanúhalált Trexler Ferenc, tardoskeddi jegyző (ahová az ördög nem mehet, asszonyt küld maga helyett) és megismerhetjük Ludas József tardoskeddi katona tragédiáját.       

   Buda Ferenc tíz év kutatómunkája után állította össze és írta meg ezt a könyvet. Jó szívvel ajánlom mindenkinek, akit érdekel szülőfalujának története, a valamikor itt élt és a ma élő emberek sorsa.  Bízom benne, hogy megszólítja és elgondolkodtatja az olvasót és talán lesz, akit arra ösztönöz, hogy elei után kutakodjék, másokat talán arra, hogy méginkább óvja értékeinket és mindazt, ami körülvesz bennünket. Ez a szép falu, Tardoskedd, a miénk. Ma már mi – ma élő tardoskeddi emberek – alakítjuk a sorsát, történéseit. Legyünk büszkék rá!

 

Buda Ferenc


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  49/80 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat