logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  38/85 >>

Zsigárdi gyermekek a Kárpát-medencei Anyanyelvi Táborban

1.10.2021 20:12 | Žiaček Adrianna, igazgató

   A Rákóczi Tábor és Rendezvényközpont Kelet-Magyarországon Sátoraljaújhelyen, 300 méter magasan egy fenyves erdőben helyezkedik el. A dombról gyönyörű kilátás nyílik Sárospatakra és a Bodrogközre. A tábor területén még felújítási munkálatok zajlanak és sportkomplexum is épül. Június 25 – 30. között rendezték meg az Kárpát-medencei Anyanyelvi Tábort, ahol közel 400 felvidéki magyar alapiskolás táborozott. A kisdiákok Pozsonytól a keleti végekig, a Felvidék különböző régióiból érkeztek. Iskolánkat tíz tanuló képviselte.

   A megnyitón Soltész Miklós, egyházi ügyekért felelős államtitkár köszöntötte a fiatalokat. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke  is felkereste és üdvözölte a táborozókat. A gyerekek csoportokban dolgoztak, a csoportvezetők délvidéki, felvidéki és kárpátaljai fiatalok, általában leendő pedagógusok voltak. Csapatzászlót készítettek és csapatépítő játékokkal kovácsolták össze a közösség tagjait.

   A tábor gazdag programot kínált a gyermekeknek. Ellátogattunk a Magyar Nyelv Múzeumába, ahol megnéztük az Aranyul – Toldi Miklós és a magyar nyelv  című kiállítást, mely Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából nyílt meg. Betekintést nyertünk Kazinczy Ferenc életébe és munkásságába is. A Széphalmi Herbáriumban rácsodálkoztunk a természet és a költészet kapcsolatára. A tárlatvezetés szórakoztató és tanulságos volt.

   A Karos – Honfoglalás Kori Látogatóközpontban interaktív eszközök, animációk, makettek segítségével megismertük a honfoglalás történetét: a sztyeppéken való vándorlást, a Vereckei-hágón való átkelést, letelepedést és országalapítást. Láttunk ostorcsattogtatást, íjászbemutatót, de a gyerekek maguk is kipróbálhatták a kardforgatást, íjászkodást, felpróbálhatták a honfoglalás korában viselt harci ruházatot. Karos községnél tárták fel ugyanis az egyik legnagyobb honfoglalás kori temetőt.

   Ökumenikus hálaadó, zenés tábori istentiszteleten is részt vettünk, ahol együtt imádkozott és énekelt a gyereksereg.

   A szórakozásból sem volt hiány: kézműveskedtünk, illatos szappant, bőrkarkötőt készítettünk, nemezeltünk, kígyót bűvöltünk és sast simogattunk. A Garagulyás Gólyalábas Komédiás Kompánia műsorán önfeledten kacagtunk, a tűzfújó előadást hol gyönyörködve, hol pedig lélegzet-visszafojtva figyeltük. A táncházban a gyerekek, a zsigárdi néptánc táborban elsajátított lépéseket felelevenítve és új lépésekkel kiegészítve, jót táncoltak. A szervezők Ki mit tud? - ot is rendeztek, ahol a kisdiákok igazán találékonyak és leleményesek  voltak, ugyanis az előadás összeállítására és begyakorlására mindössze egy délelőtt állt a rendelkezésükre. A szervezők nem feledkeztek meg a sport- és ügyességi játékokról sem, ahol a gyerkőcök kedvükre kiélhették mozgásigényüket.

   Köszönjük a Rákóczi Szövetségnek ezt az élményekben gazdag szép hetet! Hálásak vagyunk, hogy ott lehettünk az anyanyelvi táborban és reméljük, hogy jövőre ugyanitt találkozunk.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  38/85 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat