logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  26/71 >>

A Csemadok Galántai Alapszervezete székházának kialakítása, felújítása

21.4.2021 20:14 | Mézes Rudolf

   1995-ben vásárolta 1,- Sk-ért a Csemadok Galántai alapszervezete Galánta Városától azt a volt óvodai épületet, melyben időközben orvosi rendelők, majd hajléktalanok szállója is üzemelt.

   A rendszerváltást követően itt működött Rózsa Ernő ügyvédi irodája és az Együttélés Politikai Mozgalom galántai központja, valamint itt kezdte meg működését a Pázmány Péter Alapítvány (PPA). A kilencvenes évek végén itt volt berendezve az SzMPSz regionális, majd országos elnöki irodája is  és a 2000-es évek elején itt nyert elhelyezést a SzAKC regionális irodája.

   Az épület fenntartása kisebb-nagyobb pályázatokon elnyert támogatásokból elsősorban a Csemadok Galántai Alapszervezetének, valamint a Területi Választmány titkárságának a költségvetéséből és a bérletekből volt részben biztosítva.

   A több mint fél évszázadot megélt épület állapota 2005-re fokozatosan olyan mértékben megromlott, hogy a benne való tartózkodás lassan életveszélyessé vált.

   Másfél évtizeddel ezelőtt a bérlők kénytelenek voltak kiköltözni az épületből. Időközben a Csemadok Galántai Alapszervezete azzal a feltétellel engedélyezte a PPA-nak székháza felépítését az alapszervezet tulajdonát képező telken, hogy az épület elkészülte után az alapítvány fokozatosan elvégzi a Csemadok Alapszervezet tulajdonát képező épület felújítását.

   A 2000-es évek első évtizedének végére a PPA elvégeztette az életveszélyes tetőtér lebontását és a megemelt új tetőtér elkészítését. Ezt követően sor került az ugyancsak életveszélyes állapotban lévő villanyhálózat teljes cseréjére, majd az új vízvezeték- és szennyvízhálózat, valamint a gázfűtés hálózatának bevezetésére.

   Az épület földszinti részének a felújítása után a Csemadok Alapszervezet vezetősége és a Területi Választmány titkársága, valamint az épület fenntartásához aktívan hozzájáruló SzMSzSz országos elnöki irodája kezdte el tevékenységét a székházban a saját régi bútoraival berendezett helyiségekben.

   Az épület környékének a rendbehozatalát és a földszint fel nem újított helyiségeinek, illetve az alagsornak a kialakítását a Csemadok OT-nak a BGA-tól elnyert anyagi támogatás nagy részéből Szövetségünk megalakulásának a 65. évfordulója alkalmából 2014-15-ben végeztük el, ugyanis az előzetes megegyezés ellenére a PPA anyagi források hiányára hivatkozva már nem járult hozzá az épület további felújítási munkálataihoz. Az első szakaszban elvégzett munkálatok jelentős részét már a Csemadok Galántai Alapszervezete fedezte.

   2017-18-ban ugyancsak a Csemadok OT-nak köszönhetően a BGA-tól elnyert támogatásból került sor az épület tetőterében a belső falak felépítésére, majd a szükséges vezetékek, a víz-, a szennyvíz-, a villany-, a központi fűtés-, a telefon-, a biztonsági- és az internethálózat bevezetésére, valamint a belső szigetelési munkálatok elvégzésére.

   A Csemadok Galántai székháza tetőterének további felújítási munkálatai a múlt évben a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságának és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-nek köszönhetően újabb lendületet vettek. Sor került a
teljes központi fűtés, villany-, víz-, gáz- és szennyvízhálózat kialakítása után a tetőtér talajának szigetelésére, betonozására, a belső festési és mázolási munkálatok elvégzésére, a belső nyílászárók, ajtók behelyezésére, a világítótestek felszerelésére, a mosdók, illemhelyek tartozékainak a beszerelésére, a villany, a biztonsági és az internethálózat bekötésére, a tetőtéri ablakok, ajtók szakszerű árnyékolására és az épület körüli zöldövezet kialakítására.

   A még rendelkezésünkre álló keretből szeretnénk a tavasz folyamán elvégezni a tetőtér külső felújítási munkálatait. A különböző ács-, kőműves-, szigetelés- és festőmunkálatok elvégzése után az épület környékének, a zöldövezetnek a rendbehozatala és az épület előtti parkolónak a kialakítása állít majd újabb komoly feladatok megoldása elé bennünket.

   Mindezek közepette a lehetőségekből kiindulva, a földszinti helyiségekből a több évtizedes, esetenként fél évszázadnál is idősebb bútorokból kell azok tartalmát a tetőtérben kialakított helyiségekben megfelelő módon elhelyezni az ott jelenleg még hiányzó bútorokba, melyek beszerzéséhez további támogatásra lesz szükségünk. Ezek után kell megvalósítanunk a földszinti helyiségeknek a szakszerű, a modern időknek megfelelő sokféle célokat kielégítő kialakítását, ami önerőből, anyagi támogatás nélkül ugyancsak nem végezhető el.

   Öröm az ürömben, hogy Szövetségünk ebben a vészterhes időben ilyen módon fejlődhetett, és azon leszünk, hogy a vész elmúltával, hasznos tartalommal tudjuk majd megtölteni a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságának és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-nek a Csemadok országos vezetése közreműködésével eddig részünkre juttatott anyagi támogatásból felújított galántai székházunkat.

   Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Galánta továbbra is régiónk és a Felvidék egyik fontos kulturális is és művelődési központja legyen, ahol méltó módon valósulhatnak meg Szövetségünk különböző országos és nemzetközi rendezvényei, többek között a magyar kultúra napi országos emlékünnepség, a Kodály Napok, a Szlovákiai Magyar Felnőtt Énekkarok Országos Minősítő Versenye, a Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűverseny, a Kodály Kórusok Galántai Nemzetközi Találkozója, a különböző zenei műveltségi vetélkedők országos és nemzetközi döntői, valamint a felmenő jellegű országos rendezvényeink mint pl. a Tompa Mihály Verseny, vagy a Dunamenti Tavasz regionális válogatói, országos elődöntői.

   Felépülő székházunk minden bizonnyal hozzájárul városunk magyar kulturális életének a fellendüléséhez, s ezzel a magyar népi, nemzeti kultúránk őrzéséhez, ápolásához, fejlesztéséhez, továbbadásához, ami kulturális Szövetségünknek, a Csemadoknak is az egyik elsődleges feladata.

 

 


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  26/71 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat