logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  116/167 >>

Felvidéki rovásírásos emlékek 41. rész

19.7.2018 10:35 | Friedrich Klára

   Felvidék a Somogyi könyvgyűjteményben

   Mivel időrendben haladunk, a 19. század közepe táján meg kell említenünk a csallóközi születésű Somogyi Antal könyvgyűjtőt, Pozsony megyei aljegyzőt, később a Szeged környéki Tápé országgyűlési képviselőjét (1811-1885).  Basa László írásából megtudjuk, hogy a forradalomban való részvétele miatt 1851-ben halálra ítélték, mert a császári vésztörvényszék szerint a legveszélyesebbek közé tartozott. 

   Somogyi gyűjtötte azokat a régi könyveket, melyekben a jegyzetelésre szánt üres lapokon rovásírásos bejegyzések voltak. A korabeli sajtó emiatt azzal vádolta, hogy ő maga írta a régi könyvekbe a szövegeket. Ezeket a 17-18. századi kiadványokat halála előtt a szegedi főkönyvtárnak ajándékozta, jelenleg is ott vannak. Mandics György tette közzé a rovásírásos szövegeket 2012-től. Ezek krónikás jellegű leírások történelmünkből, táltos „hegedős” énekek.

   A régi, halványuló tintával írt oldalak egy részének megfejtését jómagam végeztem. Felvidékre utaló részeket is találtam. Például: a könyvek egy része „Posonbul, Páltul” került Somogyihoz. Említés történik a Sárd vizéről, a Galánta környéki Taksonyfalváról, Komáromról, a Vág és Garam folyókról, Bartos váráról (Bartosfalva), a lévai vár alaprajzáról, Taksony vezérről és Husz János cseh teológusról.

   A betűk a Túróci Fakönyv és Bél Mátyás betűire hasonlítanak. A ZS betű formája M hangértékkel megtalálható a Kecskeméti féle Gellei imádságos könyvben.

   Feltételezem, hogy a könyvek Bél Mátyás gyűjteményéből származnak. Tudjuk, hogy a nagy tudós felhívást adott ki rovásemlékek gyűjtésére. Bizonyos, hogy e tekintélyes személyiség hatására sok anyag érkezett, ezeknek sorsáról semmit nem tudunk.

   Egy szép idézettel szeretném zárni Fellinger Károly felvidéki költő Kis szívem remegése c. verséből, ahol szintén szó esik a Sárd vizéről:

„Büszke, szomorú fűzfám,
szárnyat növesztesz bajra,
reszket a Sárd vize, s lám
árnyéka átlép rajta”

   Somogyi életrajz: Szinnyei Józseftől


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  116/167 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat