logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  14/146 >>

A magyar rovásírás Felvidéken kívüli emlékei 1. rész

23.3.2021 08:36 | Friedrich Klára

   Szeretettel köszöntöm az Olvasókat az újabb sorozat első részében.

   Miért kell kiemelni a címben, hogy magyar rovásírás? Mert más népeknek is van, vagy volt rovásírása, pl. pelazgoknak, föníciaiaknak, etruszkoknak, görögöknek, latinoknak, germánoknak, törököknek… Magyar rovásírásnak azért nevezhetjük, mert magyar nyelvünk minden hangjára volt és van benne jel. Amikor a XI. században át kellett térnünk a latin betűs írásra, annak ábécéjében 13 hangunkra (TY, GY, NY, LY, SZ, ZS, CS, K, J, Á, É, Ö, Ü) nem volt jel, tehát nagyon megcsonkította írásbeliségünket. Székely – magyar rovásírásnak is nevezik, mert legtöbb emléke Székelyföldön maradt fenn.

   Azért került a címbe, hogy Felvidéken kívüli rovásemlékek, mert ha valaki most kapcsolódik be a Terra olvasásába, ebből tudja, hogy Felvidéknek is vannak rovásemlékei.

   Földünk írásait a szakkönyvek a képírás, fogalomírás, szótagírás, és betűírás fő tárgykörökbe sorolják. Ezek közül a betűírás a legfejlettebb, amelyben minden egyes hangot (fonémát) külön betű (graféma) jelöl. Rovásírásunk a betűírások közé tartozik.

   Az új sorozatnál is haladjunk időrendben, mint a felvidéki rovásemlékeknél. Először is az eredettel kapcsolatos vélemények: A hivatalos állásfoglalás szerint régi írásunk az arámi és a türk írásból származik. Ennek ellentmond, hogy ezeknél régebbi gyökerei vannak a Kárpát-medencében. Erre a helyszíneken és a nagy könyvtárakban gyűjtöttem adatokat. Ezeknek alapján feltételezem, hogy a magyar rovásírás a Kr. e. 5. és 3. évezred között a Kárpát-medencében virágzott Tordos-Vinca műveltség jeleiből ered, mivel az e korból származó, régészetileg hiteles leleteken található jelek alakilag egyeznek a szintén hiteles rovásemlékekből összegyűjtött ábécék 32 betűjéből 31-el. Ez az írás folytonosságára utal. Bár az újkőkori jelek hangértékeit nem ismerjük bizonyosan, néhány jelcsoport 2-3 betűs magyar szóként olvasható.

   Táblázatomban a régi kárpát-medencei műveltségek jeleit hasonlítottam össze.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  14/146 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat