logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  101/105 >>

Mit igyunk és mennyit?

15.3.2017 10:32 | MUDr. Czellárik Mária

  A víz, a folyadék olyannyira létfontosságú tápanyag az ember számára, hogy legfeljebb 3 napot bírunk ki nélküle, míg étel nélkül hetekig elvagyunk.

   Az emberi testben a víz közreműködik az anyagcsere folyamatokban, javítja a keringést, megfelelő vérnyomást biztosít, közreműködik a szervezet állandó, belső hőmérsékletének szabályozásában, valamint hozzájárul a méregtelenítéshez is.

 Ha nem fogyasztunk elegendő folyadékot, akkor:

  • lelassul az anyagcserénk
  • kimerültség, gyengeség, fáradékonyság léphet fel, koncentrációs képességünk csökkenhet
  • szapora légzés, izomgörcs, szájszárazság  jelentkezhet
  • bőrünk veszít rugalmasságából
  • a szervezet súlyos esetben ki is száradhat, illetve kialakulhat vesekő, vérsűrűsödés is

Mit igyunk?

   Sok-sok szénsavmentes vizet, vagy gyógyteát! Ezen kívül alkalmanként 100%-os frissen préselt gyümölcs- és zöldséglevet, vagy smoothie-t (vízzel készült turmixot) is kortyolgathatunk. Levest is érdemes gyakran fogyasztani, vagy olyan magas víztartalmú, lédús gyümölcsöt, mint a dinnye.

   Üdítőitalokat nagyon ritkán fogyasszunk, mert túl magas a cukortartalmuk és sok bennük a mesterséges adalékanyag. A cukormentes változatok sem jelentenek jobb megoldást, ezek ugyanis fokozzák az édességek iránti sóvárgást. Kávét, energiaitalt és alkoholt szintén mértékkel fogyasszunk!

Mennyit igyunk?

   Általánosságban elmondható, hogy 20 testkilogrammonként legalább 1 liter vizet meg kéne innunk egy nap! Ez egy 60 kg-os nőnél napi 3 liter vizet jelent. Sajnos ezt a jó tanácsot sokan nem fogadják meg, ezért manapság a lakosság nagy része krónikus vízhiányos.

   Egy átlagos nap folyamán nagyon sok folyadékot veszítünk. Nemcsak a verejték von el vizet a szervezettől, hanem a kilégzéskor kilehelt pára is. Tehát a megfelelő mennyiségű folyadék utánpótlás létfontosságú. Különösen akkor, ha meleg van, ha sportolunk, ha idős emberről, gyerekről vagy betegről van szó.

Szomjúságérzet – ne várjuk meg!

   A szomjúság egy figyelmeztető jelzés, miszerint szervezetünk több folyadékot igényel. A szomjúság viszont egyben a kiszáradás első jele is! Ezért ne csak akkor igyunk, ha szomjasak vagyunk, hanem egész nap, szinte folyamatosan kortyolgassunk. A szomjúság érzet központja a köztiagy hipotalamusz nevű területén van, ez felelős többek között az étvágy szabályozásért is, ezért fordulhat elő, hogy agyunk esetenként nem képes különbséget tenni az éhség és a szomjúság között. Tehát ha ránk jön az ’’úgy ennék valamit” érzés, akkor igyunk meg egy nagy pohár vizet - az esetek többségében ilyenkor tovaszáll a nassolhatnék.

   A szomjúságérzet a kor előrehaladtával és betegség esetén azonban egyre kevésbé működő jelzőrendszer - ezért a kórházakban a  betegnél sóoldasos infúziót alkalmazunk. Az idősek és a gyerekek hajlamosak elfeledkezni az ivásról, ezért kínáljuk őket rendszeresen innivalóval!

Szomjoltó tippek

   Munkahelyünkön, otthon már reggel készítsünk ki asztalunkra egy 2 literes vizes palackot. Ez majd folyamatosan figyelmeztet arra, hogy mennyit ittunk eddig, és még mennyit kell aznap elfogyasztanunk.

   Ha útnak indulunk, mindig legyen nálunk víz. Erre szoktassuk rá a gyerekeket is.

   Felkelés után egyből igyunk meg egy pohár vizet! A 100%-os gyümölcsleveket hígíthatjuk vízzel is, kb. fele-fele arányban! A feketekávé és a feketetea koffeintartalma miatt vízhajtó hatású, ezért közvetlen a fogyasztásuk után mindig igyunk meg egy pohár vizet is.

   Ásványvíz vásárlásakor nézzük meg a címkén lévő ásványi anyag összetételt, ugyan is  a  rendszeres ásványvíz fogyasztás esetén egyes ásványi anyagok sajnos egyoldalúan felhalmozódhatnak a szervezetünkben, ami akár káros is lehet, ezért időnként érdemes másfajta vizet vásárolni.

   És kérem, szívleljük meg, hogy egészségünk védelme érdekében a kellő folyadék - ivóvízfogyasztás mellet, legalább olyan fontos napjainkban és a jövőben védeni, óvni környezetünk. Földünk ivóvíz forrásait, készleteit!


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  101/105 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat