logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  100/105 >>

Hatékonyabb védelem

24.4.2017 16:28 | Mgr. Kőrösi Ildikó, ügyvéd

   Bár a személyi csődeljárás 2006-tól használt intézménye nem számít újkeletű fogalomnak a Szlovák Köztársaság jogrendjében, a személyi csőd bejelentésére vonatkozó eddigi szigorú feltételek nagyon sok természetes személynek nem tették lehetővé a csődeljárás keretein belül történő adósságmentesítést. A 2017. március elsejétől hatályos, 7/2005 Tt. számú, a csődeljárásról szóló törvény legfrissebb módosítása a személyi csőd bejelentését hivatott egyszerűbbé és elérhetőbbé tenni a természetes személyek részére függetlenül attól, hogy az adós munkanélküli, fogyatékos, nyugdíjas, munkavállaló vagy önálló vállalkozó.

   A személyi csőd bejelentésének az új jogállás szerint csupán két feltétele van: az adós ellen végrehajtási eljárásnak kell folynia (akár ingatlan árverési eljárás formájában is), valamint az adósnak legalább egy, 180 napot meghaladó kötelezettséget vagy egy nem behajtható kötelezettséget kell jegyeznie. A személyi csőd bejelentésének feltételét nem képezi sem az adós vagyonának összege, sem az adós tartozásainak egyetemes összege, és a csőd bejelentését követően az adós mentesül a próbaidő intézményétől is, melyben az előző jogi szabályozás szerint a csődbiztos felügyelte az adós jogügyleteit.

   Az adós a személyi csőd keretén belül két lehetőség közül választhat: vagy a személyi csőd bejelentésével, vagyonának felszámolásával eléri a teljes adósságmentesítést vagy adósságtörlesztés céljából részletfizetési megoldáshoz folyamodik, miközben ez esetben meghagyja az eddigi vagyonát. Mindkét esetben ez eljárás az adós indítványával kezdődik, melyet az illetékes bíróságra kell kézbesíteni.

   Az első, személyi csődre vonatkozó opciónál, mely az adós minél kisebb vagyoni tulajdonánál ajánlott, az adóst törvényből eredően a Jogsegély-szolgálati Központ (Centrum právnej pomoci; www.centrumprávnejpomoci.sk) vagy a központ által kinevezett ügyvéd képviseli a bíróság előtt, az ügyvédi szolgáltatás díját ebben az esetben a központ fizeti. A második, részletfizetési indítvány opciójánál, mely az adós vagyonának megtartása esetén javaslott, az adóst törvényből eredően szintén a Jogsegély-szolgálati Központ, ill. ügyvéd képviseli. Mindkét esetben a bíróság viszonylag gyorsan, hiánytalan indítvány esetén elvileg akár 15 napon belül dönthet az adós törvényes keretek közti adósságmentesítéséről. Ilyenkor az adós ellen korábban vezetett valamennyi végrehajtási és bírósági eljárás felfüggesztésre kerül, és az adós a törvényben meghatározott feltételek mellett mentesül az adósságoktól, vagy vagyonmegtartás esetén a bíróság által jóváhagyott részletekben teljesíti kötelezettségeit, azok összegétől függő gyakorisággal.

   A személyi csődeljárás célja, hogy az adós minél gyorsabban visszatérjen a rendezett viszonyokban folytatott életéhez, és korábbi kötelezettségei, adósságai ne terheljék a csőd bejelentése után szerzett jövedelmét. Bár az új jogi szabályozás viszonylag gyors, költséghatékony és egyszerű módját mutatja az adósságmentesítésre, az érintett hitelezők védelme érdekében a törvény fokozott figyelmet fordít a tisztességtelen szándékkal indítványozott csődeljárásokra, valamint a tisztességtelen szándékkal elért adósságmentesítés eltörlésére is, melyre a csőd bejelentését követő hat évig terjedő időtartamban van lehetőség. Ezen feltételek ismertetése és az adósságmentesítés érvényes elérése érdekében az adósok feltétlenül forduljanak a Jogsegély-szolgálati központhoz vagy kérjenek segítséget jogi tanácsadójuktól.

Ez a jogi tanácsadás nem teljeskörű; a korlátozott kérdésfeltevés, valamint a szűkös terjedelmi korlátok folytán nem minden esetben alkalmas az adott probléma mindenre kiterjedő megválaszolására, valamint a teljes jogi vélemény kialakítására. Ennek következtében sem a szerkesztőség, sem pedig a választ adó ügyvéd nem vállal teljeskörű felelősséget az adott jogi tanács gyakorlatban való felhasználásáért. A felmerült jogi problémájával kapcsolatos végső döntése előtt mindenképpen konzultáljon jogi képviselőjével.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  100/105 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat