Összes cikk ebben a kategóriában  Összes cikk ebben a kategóriában
<<  143/238 >>

Galántai táncok „85” – ünnep emlékműsor

19.11.2018 14:32 | Futó Mária

   Nem mindennapi élményben volt része a napokban Galánta zeneszerető közönségének. 2018. október 23-án a Galántai Kodály Zoltán Daloskör, a Komáromi Szimfonikus Zenekar és a Kecskemét Táncegyüttes fellépésével a zeneszerző gyermekkorának városa méltóképpen emlékezett meg a Galántai táncok bemutatásának 85. évfordulójáról. Az eseményre a Kecskeméti Napok keretében került sor.

   A színházterem már az előadás kezdete előtt színültig megtelt. Az ünnepi műsort Kecskemét alpolgármestere, Mák Kornél és Peter Paška, Galánta polgármestere nyitotta meg, akik elismerően nyilatkoztak a két város baráti kapcsolatának eredményeiről és Kodály hagyományainak ápolásáról. Az ünnepi esten a vendégek közt köszönthettük a Csemadok országos és regionális vezetőit, a Magyar Kodály Társaság és a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társaságának küldöttségét, élén a két elnökkel, Kertész Attilával és Szalay Szilviával, valamint a kerületi önkormányzat és a város képviselőit.

   Elsőként a Galántai Kodály Zoltán Daloskör előadásában a zeneszerző két kórusművét hallhattuk, utána a Komáromi Szimfonikus Zenekar adta elő Kodály Adagio c. művét, majd felcsendültek a szívünkhöz oly közel álló Galántai táncok dallamai is.

   A műsor második részében a Kecskemét Táncegyüttes Visszatekintés - Tisztelet Kodály Zoltánnak - című műsorát láthattuk, mely a klasszikus zene és a népzene közt vont párhuzamot. Részleteket hallhattunk a Galántai táncok, a Magyar rondó és a Kállai kettős c. művekből. A háttérben futó filmkockák és a világhírű zeneszerző kézirataiból és jegyzeteiből készült aláfestő szöveg még inkább emelte a műsor színvonalát. A táncosok gyönyörű népviselete, fantasztikus tánctudása, a szólóénekes és maga a koreográfia mindenki számára felejthetetlen élményt nyújtott. A műsort a Galántai Kodály Zoltán Daloskör zárta Kodály Zoltán csodálatos kórusművével, az Esti dallal.

   A rendezvénysorozat sikeres megvalósításához szükséges anyagiakat /közel 30.000 euró/ Galánta Város Önkormányzatának és a Bethlen Gábor Alapnak köszönhetően sikerült biztosítani, és nagyon sajnáljuk, hogy a Nemzeti Kisebbségi Kulturális Alap szakmai értékelő bizottsága ezt a csodálatos eseményt nem találta támogatásra érdemesnek.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
Összes cikk ebben a kategóriában  Összes cikk ebben a kategóriában
<<  143/238 >>

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat
EGYETÉRTEK    Elutasítom