Összes cikk ebben a kategóriában  Összes cikk ebben a kategóriában
<<  129/238 >>

Alsószeliben szólt a nóta…

16.2.2019 13:03 | Jakubecz Márta

   A helybeli nótaestek immár öt évtizede gazdagítják a falu kulturális életét. Az idei műsor 2019. január 19-én valósult meg „Valahol egy kis faluban” címmel az Alsószeli Magyar Dalkör fennállása 50. esztendejében.

   A dalkör a falu számos egyéb rendezvényén sikerrel szerepel, pl. a Jurta Napokon, a március 15-i koszorúzási ünnepségen, az adventi hangversenyeken a település templomaiban, ugyanígy állandó fellépők a különféle járási fesztiválokon, s a „Bíborpiros Szép Rózsa” népzenei vetélkedőn is mindannyiszor szép eredményeket érnek el. Idén kerek évforduló lévén a tervek nagyon szépek: ismét számos fellépés vár az énekesekre, s bizonyára nagy érdeklődés övezi majd a produkciójukat.

   A dalkör tehetséges énekesei megint egy gondosan megszerkesztett műsoron belül énekeltek – közösen és külön a férfiak és nők, majd néhányan egyénileg is dalcsokrokat adtak elő. Szólót énekelt Kelemen Kata, Pukkai Tibor, Seres Lajos és Szabó Tibor. A műsor különösen üde színfoltja a fiatal lányok szereplése volt, akik a Zobor vidéki lakodalmasokból adtak ízelítőt, nem kis kacajt és vastapsot váltva ki a nézőtéren. A női kart most mindenki örömére a fiatalabb korosztály is kiegészítette.

   A zenei aláfestést ezúttal is a felsőszeli Bicskás zenekar szolgáltatta (Renczés Balázs – hegedű, prímás, Szalai Máté – brácsa, Lelkes Győző – nagybőgő) és őhozzájuk társultak a Bertók testvérek hegedűvel és cimbalommal.  

   A dalkör „lelke” – vezetője -, a műsor zenei anyagának összeállítója ismét a lelkes nyugdíjas pedagógus, Szabados László volt, aki külön köszönetet és elismerő tapsot kapott önfeláldozó munkájáért. A színpadi rendezés minden évben Morovics Ibolya pedagógus munkáját dicséri. A konferálást idén is Pukkai Judit vállalta. A hangosítást Pleva Tamás végezte. A rendezők és a segítők a helybeli Csemadok vezetőségi tagjai és más aktivisták voltak.

   A két részből álló nótaest megint óriási sikert aratott, a nézőtéren a környék falvaiból is szép számban akadtak lelkes dalkedvelők. A fél évszázadra visszatekintő Alsószeli Magyar Dalkörben remélhetőleg a jövőben is szívesen fognak énekelni, s mindig akad majd elegendő számú utánpótlás. Miként a mostani nótaesten a fiatalabb generáció tagjai megjelentek, akként jöjjenek folyton folyvást újak és újabbak, akik átörökítik majd a nemzeti hovatartozásunkban megerősítő hagyományokat.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
Összes cikk ebben a kategóriában  Összes cikk ebben a kategóriában
<<  129/238 >>

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat
EGYETÉRTEK    Elutasítom