logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  396/405 >>

A tragikus Don menti harcokban elesett perediekre emlékeztek

15.2.2017 14:16 | Kőrösi Ildikó

   Az 1943. január 12-én kezdődött doni áttörés évfordulóján rendezvénysorozattal emlékeztek Pereden a második világháború során a Don-kanyarban vívott harcokban elesett hősökre.

   Az MKP peredi helyi szervezetének rendezésében az érdeklődő közönség három egymást kiegészítő programnak köszönhetően alkothatott árnyaltabb és hitelesebb képet a magyar hadtörténelem egyik legszomorúbb fejezetéről, a tragikus Don menti katonai részvétel körülményeiről és tanúbizonyságairól.

   A rendezvénysorozat a bényi származású Kvitek Marián gyűjteményéből összeállított kiállítás megnyitójával kezdődött, és Illésfalvi Péter hadtörténész előadásával zárult, aki szakértői részletességgel és alapossággal elevenítette fel a hallgatóságnak a doni áttörés előzményeit, körülményeit és végkimenetelét. Illésfalvi elmondása szerint a harcokból visszatért katonák és munkaszolgálatosok elbeszéléseinek, valamint az ebből az időből származó számos hadinaplónak köszönhetően a 2. magyar hadsereg részvétele a Don folyó partján vívott harcokban az egyik legrészletesebben dokumentált katonai szereplésnek minősül a magyar hadtörténelemben.

   A látogatóknak az egész délután folyamán lehetőségük volt megtekinteni egy, a Don menti harcokról szóló dokumentumfilmet, illetve korabeli dallamok kíséretében nézhették meg és tanulmányozhatták a honvédek fegyverzetének és felszerelésének értékes eredeti darabjait. Mivel a 2. magyar hadsereg 1942/43-i téli hadműveletein a 22. gyalogezredben számos peredi és környékbeli látogató hozzátartozója harcolt, a nap folyamán sok emlék és elbeszélés elevenedett fel a közönség köreiben. Így Borsányi Gyula, Pered község polgármestere is megosztotta a látogatókkal gyermekkori emlékeit édesapja Don menti élményeiről.

   Darázs László, az MKP peredi szervezetének elnökségi tagja, a rendezvény megálmodója Illésfalvi Péterrel együttműködve a megemlékezésre elkészítette a második világégésben hősi halált halt 142 peredi névjegyzékét, elmondta, hogy „az ilyen rendezvényekre azért van szükség, hogy kifejezzük tiszteletünket és megőrizzük valamennyi, az első és második világháborúban elesett civil és katona emlékét, és külön tisztelegjünk a peredi származású hősök előtt”.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  396/405 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat