logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  436/451 >>

A mese a mindenség kulcsa

14.3.2017 14:23 | Egri Laszab Natália, iskolaigazgató

„Valahol pásztortüzek gyúlnak,
És a lángok az égbe nyúlnak,
A feledés homálya lassan elmossa a múltat!

De míg a mesék igazsága
Száll szájról szájra,
Addig van remény, hogy megmarad a magyarnak hazája!”
(Kárpátia)

   A mesékben minden benne van, amit egy nemzet ősi tudásként felhalmozott, egyetemes szellemi tanítások összegzése, egy-egy nép szellemi kincsestára. A magyar nyelvben élő vízkeleti magyarság küzd megmaradásáért és ápolja magyarságát. Magyar szülő magyar gyermekét magyar iskolába íratja.

   Az utóbbi időben a Vízkeleti Alapiskola pedagógusainak volt szerencséjük jó néhány gyereket mesemondásra tanítani. Egytől egyig hihetetlenül tehetségesek, és ösztönösen tudják, hogyan kell mesét mondani, mielőtt bárki elmagyarázná nekik.  Ez a tudás minden gyerekben megvan.

   Fehér Zsóka, Kovács Fruzsina, Renczes Viktória, Farkas Liana, Bodri Attila és Szolga Dóra neve 2017. január 16-án felkerült a Vízkeleti Alapiskola könyvének legszebb lapjaira, hiszen a gyerekek kiválóan szerepeltek egy komoly megmérettetésen Taksonyban, Magyarországon. A Ráckevei-Duna partján fekvő Taksony Pest megye egyik legrégebbi települése, amely a magyarság egyik X. században élt nagyfejedelmének nevét viseli és egyben Vízkelet testvértelepülése.

   A gyerekek a nagy megmérettetésre már ősz óta lelkesen készültek Egri Natália, Erdélyi Tünde, Hajdú Ilonka tanító nénik és szüleik segítségével. 

   A Taksony Vezér Német Nemzetiségi Általános Iskola szakmai munkaközössége területi népmesemondó- és rajzversenyt rendezett. Turán Tünde iskolatitkár juttatta el hozzánk Winklerné Tomana Ildikó igazgató és Varga Anikó és Grőber Anikó munkaközösség vezetők kedves meghívását. Az iskola tanulóinak létszáma 750 fő, akiket közel 50 fős tanári kar oktat és nevel nap mint nap. A Vízkeleti Alapiskola összevont osztályú tanulóinak létszáma 30 fő, akiket 2 tanító néni és 2 nevelőnő oktat és nevel nap mint nap. A népmesemondó versenyt: 2017. január 16-án rendezték. A vetélkedőre szeretettel várták az 1-4. osztályos tanulóinkat, évfolyamonként 2 gyereket, akik egy-egy rövid terjedelmű népmesét vagy népmondát adhattak elő.

   Az utazás nagy izgalommal telt, mivel tapasztalat nélkül, első alkalommal vettünk részt ilyen kiskorú gyerekekkel külföldi versenyen. A gyerekek három órás útját két tanító néni: Erdélyi Tünde, Sárkány Nikoletta és a szülők tették elviselhetőbbé. Megérkezésünk után pompás fogadtatásban volt részük. Taksony nagyközség polgármestere, Kreisz László és a községi hivatal alkalmazottai a hivatalban fogadták iskolánk küldöttségét. Taksony nevezetességeinek bemutatása után finom ebéd várt mindenkire. A verseny kezdetéig a gyerekek kézműves foglalkozásokon vehettek részt. A tornateremben tartott ünnepélyes megnyitó elkápráztatta tanulóinkat.  Az évfolyamokra osztott mesemondó versenyen együtt utazhattunk a mesék különleges világába, mely mindig megörvendeztet bennünket életkortól függetlenül. Mi bíztunk gyerekeinkben: ők úgy születtek, hogy pontosan tudják, mitől jó egy mese! - és sikert is arattak. A zsűrinek nagyon nehéz dolga volt. Szívünket melengető gyönyörű dicsszavakat kaptunk, amelyekkel gyerekeink szép magyar kiejtését, hanglejtését, előadásuk felépítettségét, a beszéd tisztaságát és kulturáltságát dicsérték. Rengeteg ajándékkal és Fehér Zsóka külön díjával tértünk haza.

   Ezúton is szeretnénk megköszönni a meghívást és a szülők önzetlen segítségét, melynek köszönhetően a Vízkeleti Alapiskola méltó résztvevője lehetett az eseménynek! Azt építjük, ami összeköt. Más országban élünk, mert a történelem így alakult. S mindig azt kell keresni, ami összeköt, s nem, ami szétválaszt. Mert magyarok vagyunk a határon innen és túl is.

"A mese a mindenség kulcsa. A lélek ajtaján kopogtat." (Jung)


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  436/451 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat