logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  91/119 >>

Téli bélfertőzés - norovírusos fertőzések

21.3.2018 20:17

   Egészségüket télen nem csak a gyakori légúti fertőzések, gyakran járványszerűen terjedő megbetegedések veszélyeztetik, hanem gyakran a norovírusok okozta hasmenéses megbetegedések is.A járványos gyomor- és bélfertőzések leggyakoribb kórokozói világszerte a norovírusok. A norovírusos fertőzések egész évben előfordulhatnak, de különösen télen komolyabb járványokat is okozhatnak.

   Norovírus a nevét Norwalk városáról kapta, mivel a vírus  néhány évtizede az ebben a városban található katonai kollégiumban minden lakót megfertőzött.  

   Mikrobiológiailag  több norovírustörzset azonosítottak, ezért fennáll az ismételt fertőzés veszélye. Tehát az egyik  vírustörzs okozta fertőzés  után a következő vírustörzzsel találkozhatunk, és ismét fellángolhat a bélfertőzés. 

   Rendkívül fertőző vírus, minimális mennyisége  már  10-100 vírusrészecske is  betegséget okoz és veszélyessége a  nagyon rövid lappangási időben is rejlik, 12-24 max. 48 óra, tehát  a  betegség első tünetei  a kórokozóval való érintkezés után  ebben az időszakban jelentkeznek. 

   A vírus közvetlenül emberről emberre terjed, de közvetetten a fertőzött betegek által érintett tárgyakon keresztül is terjed, de több tudományos tanulmány arról tárgyal, hogy a vírusos kórokozók a levegőben is kimutathatók, főleg a megbetegedettek körüli levegőben.

   A felületeken a vírus több mint 12 órán át életképesek maradnak és + 60C-ig is ellenállnak a hőhatásnak. Néhány fertőtlenítő szer hatástalan velük szemben.

   A fertőzés legfőbb jellemzője a  rohamszerű hányás és  erős  hányinger után a vizes hasmenés, fájdalmas hasi görcsökkel. Általános a beteg levertsége, fej és  gyengítő végtagfájdalom, enyhe láz. 

   A tünetek általában nem tartanak tovább 2-3 napnál, mégis gyakran jelentősen legyengítik a beteget, ez legfőként az 5 év alatti gyemekekre, és a 70 év felüli  idősekre jellemző.

   E két korcsoportnál a súlyos folyadékveszteség akár az életüket is fenyegetheti, közben ez a két csoport az, amelyet a leggyakrabban érinthetnek a gyomor-és bélfertőzések.

   Ezért e két korcsoportnál a súlyosabb tünetek és az elhúzódó betegségnél feltétlenül forduljunk orvoshoz, ilyen estetekben ugyanis a folyadékot, sót és cukrot infúzió formájában kell a szervezetbe bevinni. 

   A többi betegnél a  norovírusos bélfertőzés kezelése tüneti, vagyis diéta, az állandó ásványi anyagok és a folyadékveszteségnél a folyadékpótlás. 

   A folyadékpótlás  a legfontosabb/ szénsavmentes ásványvíz néhány csepp narancslével, mint a levest megsózva konyhasóval és 1-2 kiskanál szőlőcukorral oldatot készítünk./.

   Az első egy- két napban az ingerelt állapotban lévő gyomor- és bélnyálkahártya nyugalmat igényel, ezekben a  napokban ne terheljük be  szilárd táplálékkal. 

   Ezután  fokozatosan  rizs-és  zabkását alkalmazzunk, kevés zöldséglevest, vízben főtt krumplipürét, készítsünk reszelt almát vagy banánt. 

   A norovírusos bélfertőzés megelőzése egyetlen védekezési mód ellene a kézmosás, a fokozott higiéniás szabályok betartása és betartatása!

   Az egyéni pohárhasználattól, a használati tárgyak, kilincsek, vécéülőkék állandó fertőtlenítése, tisztán tartása.

   Közösségekben/ család, iskola, egészségügyi intézmények / általánosságban fokozott tisztán tartása, de szállodákban, éttermekben, utazási eszközökön /hajó, repülő/ is!

   Szükségeltetik  a  betegekkel érintkező ápoló személyzet  egyszer használatos  kesztyűben végzett fertőtlenítése a szennyezett felületeknek a tisztántartására a norovírus ellen hatásos fertőtlenítőszerrel. A felsorolt intézményekben betegekkel érintkezésnél kötelező a folyékony szappan-adagoló és az egyszeri használatos törölközők alkalmazása a kórokozók  terjedésének megakadályozására. 

   Mivel a norovírus ellenáll +60C-ig, nem alkalmazhatunk  60C-os mosási hőmérsékletet, ezért a szennyes  ruhát 90 fokon mosóporral mossuk ki, alacsony hőmérsékleten alkalmazhatunk fertőtlenítőt, mosószert.

   A fertőzést átvészelt személy  még a megbetegedés után, ha tünetmentes is,  egy hétig székletével  üríti a vírust, ezért nem lehet eléggé  hangsúlyozni a megfelelő kézmosás fontosságát. 


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  91/119 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat