logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  102/118 >>

Mélyvénás trombózis

19.9.2017 17:17 | MUDr. Czellárik Mária

Mit értünk mélyvénás trombózis alatt? 

   Mélyvénás trombózisról beszélünk, amikor vérrög alakul ki, többnyire az alsó végtag izmai közötti mélyvénákban.
Ez a vérrög nem csak azért veszélyes, mert a véna elzárásával nem engedi a vér továbbáramlását az adott végtagból, hanem azért mert ebből a vérrögből leszakadhatnak kisebb darabok, amik belekerülnek a véráramlatba és így a szíven keresztül a tüdőbe juthatnak. A tüdőbe bekerült vérrög tüdőembóliához vezethet.
Ezért megfontoltan figyeljünk egészségünkre, nyáron is, ha a meleg időben kitágulnak az erek és jobban dagadnak az végtagok.
Ne legyintsünk tévesen erre a tünetre, tévesen azt gondolván, hogy majd elmúlik, mert nem is sejtjük, hogy milyen veszély is rejtőzhet egy-egy megduzzadt láb vagy kar mögött, mert néha a  következményeivel kevesen vannak tisztában, pedig sajnos egyre több embert érint. Évente több  embernél diagnosztizálnak mélyvénás trombózist, amely a trombózis egyik legveszélyesebb fajtája,mert mint említettem, a tüdőbe bekerült vérrög tüdőembóliát okoz.

Tünetek

   A mélyvénás trombózist a vénát elzáró vérrög okozza, ezért kialakulása előre nem megjósolható.
Leggyakrabban az alsó végtagokban fordulhat elő, de abban az esetben ha a felső végtagokban keletkezik, ugyanazok a tünetek mint alsó végtagi trombózisnál - jelentkezik a végtagdagadás, tésztás tapintatú bőr, a bőr színének elváltozása az adott területen: pirosas, lilás-kékes a gyulladás következtében, melegség az adott területen, hosszan kialakuló elzáródásnál enyhe, gyakran nem is észlelt fájdalom abban az esetben, ha hirtelen bekövetkezett elzáródásról van szó, azt a nagyvénában erős fájdalom jelzi, valamint erős duzzanat a boka, a lábszár, a lábfej vagy a comb tájékán.

   Abban az esetben, ha a beteg nem figyelt fel a mélyvénás trombózis jeleire és a vérrög bejutott a tüdőjébe, az alábbi jelek utalnak a tüdőembólia kialakulására: fulladás, légszomj, köhögés előfordulhat véres köpet is.
Miben térnek el a végtag „vizesedés” tünetei a mélyvénás trombózisétól?
Az első legjobban feltűnő tünet, hogy míg mélyvénás trombózis esetén csak az adott területen lévő végtag duzzad meg, addig vizesedésnél mind a kettő. Biológiai lefolyásuk is más: amíg a trombózisnál egy ér elzáródásról van szó addig a vizesedés a test folyadékháztartásának problémája. Tartós lábdagadás fennállása esetén mindenképpen forduljon orvoshoz, mert valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedés jele is lehet.

Mitől alakulhat ki mélyvénás trombózis?

   A mélyvénás trombózist kiváltó konkrét okok nem ismeretesek. Az alábbi tényezők növelhetik a kialakulásának lehetőségét: genetikai hajlam, olyan gyógyszerek szedése, amik „sűrítik” a vért pl.: fogamzásgátló,de különböző betegségek szövődményei is, mint pl.: daganatos megbetegedések, de a mozgásszegény életmód, túlsúly a dohányzás is.

Mélyvénás trombózis kezelése

   A felismerés után a legfontosabb lépés, hogy a vérrögöt megfelelő kezeléssel mielőbb feloldják, hogy ne jusson el a tüdőbe és a véna újra átjárhatóvá váljon. A kezelés második szakasza az újabb mélyvénás trombózis kialakulásának megelőzése. Súlyos esetben, hogy ne alakulhasson ki tüdőembólia, a betegnek véralvadásgátló gyógyszert kell szednie, ami meggátolja a vérrögök újbóli kialakulását. Sajnos a mélyvénás trombózis egy alattomosan kialakuló betegség, amit nem minden esetben lehet megelőzni csak időben felfedezni. Fontos tisztában lenni a tünetekkel és a betegség megelőzés céljából egészséges életmódot folytatni.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  102/118 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat