logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  12/131 >>

Kiskorú gyermek lakcímének megváltoztatása

30.3.2023 14:07 | JUDr. Bános Róbert, ügyvéd

   A szlovák törvények értelmében tartózkodásnak a polgárok tartózkodási helye nyilvántartásának céljaira az állandó (tartós) vagy átmeneti (ideiglenes) tartózkodás értendő. Állandó tartózkodási hely rendszerint a polgár tartózkodási helye állandó lakhelyének helyén a Szlovák Köztársaság területén. A polgárnak egyidejűleg csak egy állandó tartózkodási helye lehet. Az állandó lakhely elsősorban a lakosság nyilvántartása céljából fontos.

 

A gyermek állandó lakhelyének meghatározása

   A gyermek állandó tartózkodási helye megszületése idején az anya állandó tartózkodási helye. Ha az anya állandó tartózkodási helyét meghatározni nem lehetséges, a gyermek állandó tartózkodási helye alatt megszületésének idején a község értendő, ahol a gyermek megszületett. Ha az édesanya címe ismeretlen, akkor a gyermek állandó lakhelye az a község lesz, ahol született.

   Ha a Szlovák Köztársaság területén megszületett gyermekről van szó, az állandó tartózkodási helyének kezdete a megszületésének a napja. Ha külföldön született gyermekről van szó, állandó tartózkodási helyének kezdete a nyilvántartói bejelentésének a napja, vagyis ilyen esetben Szlovákiába érkezése után az illetékes községi hivatalba be kell őt jelenteni.

   A 18 éven aluli polgár vagy azon polgár esetében, akit megfosztottak jogi cselekvőképességétől, vagy akit jogi cselekvőképességében korlátoztak, az állandó tartózkodási helyre való bejelentést a törvényes képviselője vagy a gyámja végzi. Ha 18 éven aluli gyermekünket jelentjük be, a születési anyakönyvi kivonatot kell felmutatni, melyet a Szlovák Köztársaság hatóságai adtak ki.

 

Mindkét szülő hozzájárulása szükséges a gyermek lakcímének megváltoztatásához

   Ahogy már említettük, újszülött gyermek esetében a gyermek állandó lakóhelye automatikusan az anya állandó lakhelye szerint kerül bejegyzésre. De mi van abban az esetben, ha a szülők elváltak és csak az egyik szülő kapta meg a felügyeleti jogot, a szülő, akire rábízták a gyermeket, el akar költözni gyermekével, tehát az állandó lakhelyét szeretné megváltoztatni?

  A gyakorlatban sokszor találkozunk olyan esettel, amikor a szülő a másik szülő beleegyezése nélkül szeretne dönteni a gyermek lakhelyének megváltoztatásáról. A családjogi törvény viszont kimondja, hogy mindkét szülő beleegyezése szükséges a szülői jogok és kötelezettségek gyakorlásával összefüggő lényeges kérdésekben.

   Amennyiben a szülők a szülői jogok és kötelezettségek gyakorlásával kapcsolatos lényeges dologban (mint például a kiskorú gyermek külföldre költöztetése, vagyonának kezelése, állampolgársága, az egészségügyi ellátása és a jövőbeli szakmára való felkészítése) nem tudnak egyezségre jutni, akkor a szülők egyikének kérelme alapján a bíróság dönt a gyermek sorsát érintő fontos kérdésben. A törvényből kifolyólag tehát a szülői jogok és kötelezettségek gyakorlásával összefüggő lényeges dolgokban mindkét szülő hozzájárulás szükséges, amennyiben az egyik szülő nem ért egyet, vagyis ezt a hozzájárulást nem adja meg, a szülői hozzájárulás bírósági határozattal helyettesíthető.

   A gyermek lakóhelyének megváltoztatásához mindig mindkét szülő beleegyezése szükséges, kivéve azt az esetet, amikor az egyik szülő beleegyezését a bírósági határozat váltja fel. A kiskorú gyermek lakóhelyének megváltoztatásakor először mindig a gyermek érdekeit kell figyelembe venni, ez az elsődleges szempont.

   A kiskorú gyermek érdeke az elsődleges minden őt érintő dologban hozott döntésnél. A kiskorú gyermek érdekének meghatározásakor és megítélésekor figyelembe veszik különösen: a gyermekgondozás színvonalát, a gyermek biztonságát, illetve a gyermek környezetének biztonságát és stabilitását, a méltóság védelmét, illetve a gyermek lelki, testi és érzelmi fejlődését, a gyermek egészségügyi állapotával vagy egészségkárosodottságával összefüggő körülményeket, a gyermek fejlődésének veszélyeztetését méltóságának megsértésével, illetve a gyermek fejlődésének veszélyeztetését a gyermek hozzátartozójának lelki, testi és érzelmi épségének megsértésével, a gyermek identitása megőrzésének és a gyermek képességei és adottságai fejlesztésének feltételeit, a gyermek véleményét, valamint lojalitási konfliktusnak való esetleges kitettségét és utólagos bűntudatát, a szüleihez, testvéreihez és más hozzátartozóihoz kötődő kapcsolatok kialakításának és fejlesztésének feltételeit, a gyermek családi környezetének megőrzésére szolgáló minden lehetséges eszközt, amennyiben mérlegelik a szülői jogokba és kötelességekbe való beavatkozást.

 

Gyermek lakóhelyének bejelentése

   Ha mindkét szülő beleegyezését adta a gyermek lakóhelyének megváltoztatásához, a lakhelyváltozás folyamata megkezdhető. Az állandó lakhely megváltoztatása esetén ezt mindenekelőtt személyesen kell bejelenteni a helyi önkormányzati hivatalnál (az új lakhely szerint illetékes hivatalnál), amely biztosítja a lakhelyváltoztatást, tehát a régi lakcím törlését és az új lakcím bejegyzését.

   Amennyiben nincs ideje személyesen felkeresni a lakhelybejelentő irodát – illetékes hivatalt, az állandó lakóhely-változtatás elektronikus úton is intézhető. Ahhoz azonban, hogy igénybe vehessük a belügyminisztérium lakhelybejelentő központja elektronikus szolgáltatásait, csippel ellátott személyazonossági igazolványra van szükség. Meg kell adni egy személyi biztonsági kódot (BOK-kód) – ezzel a kóddal kell bejelentkezni a szolgáltatás igénybe vételekor. Egyúttal szükség van az aláírási tanúsítványokra is, melyek a személyi igazolvány chipjén találhatóak, melyekre a hiteles elektronikus aláírás létrehozásakor van szükség. Ezen keresztül minősített elektronikus aláírást (ZEP) hozunk létre. A különböző elektronikus beadványok, így a címváltozás bejelentése is, csak hiteles elektronikus aláírással érvényesek.

   A kiskorú gyermek lakóhelyének bejelentése nem bonyolult, ám mindig figyelembe kell venni a gyermek érdekeit és ugyanúgy fontos a szülők közti kompromisszum megteremtése. Amennyiben viszont gyermeke másik szülőjével nem tudnak megegyezni a gyermek lakhelyének megváltoztatását illetően, tanácsolt ilyen ügyben felkeresni egy ügyvédet vagy ügyvédi irodát, aki segít egyezségre jutni vagy elkészíteni a szükséges bírósági beadványt.

JUDr. Bános Róbert

www.banos.sk


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  12/131 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat