logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  22/121 >>

Január 1-jétől tilos megkötve tartani a kutyákat

23.3.2022 09:58 | JUDr. Bános Róbert, ügyvéd

   Kutyát tartani izgalmas, életre szóló élmény, de komoly felelősség is egyaránt. A kutya társállat, ezért csak felkészülten szabad vállalni. Az emberek különbözőek, így nincs köztük két egyforma kutyatartó sem. Van olyan gazda, aki a kutyatartást nagyon komolyan veszi, kényezteti kedvencét, csak minőségi kutyaeledellel eteti, odafigyel rá, igazi családtagként kezeli. Viszont vannak köztünk olyan kutyatartók is, akik elfogadhatatlan, olykor rémisztő körülmények között tartják négylábúikat, esetenként a nap 24 órájában, láncra, kötélre verve.

 

A kutya nem láncra való!

   Ez év első napjának beköszöntével életbe lépett az állattartást szabályozó törvény módosítása. Az Állatok Szabadsága (Sloboda zvierat) állatvédő szervezet hosszas és kemény küzdelem után végre kiharcolta a törvénymódosítást, mely értelmében a kutya láncon, kötélen, pórázon tartása pénzbírsággal büntethető. A január 1-től életbe lépett törvény nem csupán a tenyésztelepeken, de a háznál tartott kutyákra is éppúgy vonatkozik.

   Az állatvédők azzal érvelnek, hogy senki sem köteles otthon kutyát tartani, ám ha valaki mégis emellett dönt, köteles négylábú kedvencének megfelelő alvóhelyet, élőhelyet, életkörülményeket biztosítani, ami a megfelelő mozgástér biztosítását is magába foglalja. Annak érdekében, hogy a törvénymódosítás a gyakorlatban is működjön, a jogalkotók a törvényszegő tenyésztőket pénzbírsággal sújtanák. A törvénysértő 300 eurótól akár 3500 euróig terjedő pénzbírsággal is sújtható attól függően, hogy a tenyésztő fizikai személy vagy vállalkozó.

   A tenyésztőknek ezért alaposan meg kell fontolniuk, hogy hol tenyésztik és tartják négylábúikat, különben a bírság könnyen a felső határig emelkedhet.

 

Kivétel nélkül nincs szabály

   Mostantól tehát már csak ideiglenesen köthetjük meg a kutyákat, azt is csupán rövidebb ideig és felügyelet mellett, például olyan tevékenységek során, amikor tisztítjuk a kutyaólat, etetésnél, idomításnál, vagy ha kutyánk orvosi ellátásra szorul.

   Az új szabályozás alól azonban van néhány kivétel. Kivételt a harci és más veszélyes kutyafajták tartása jelent, ám ezek mindegyikére sem vonatkozik egyformán. Kivételt képeznek a láncon tartási tilalom alól a vemhességük utolsó harmadában levő szukák, a kölykeiket szoptató kutyák, a beteg kutyák és a hat hónapnál fiatalabb kutyakölykök is. Szintén kivételt képeznek a szolgálati és különleges rendeltetésű kutyák, mint a rendvédelmi erők és mentőegységek kutyái, ha azok bevetésen vannak, tehát őrző-vagy egyéb tevékenység végzése során, amennyiben a láncon tartást a feladat végzése megkívánja. Az említett kivételeket leszámítva szigorú tilalom van érvényben az állatokkal szembeni kegyetlen bánásmód tekintetében, amely a szabadság és mozgás hosszútávú korlátozása formájában történik.

 

A 2022. január 1-nél korábban született kutyák tulajdonosai időt kapnak a tenyésztési és tartási hely módosítására

   Fontos felhívnunk a figyelmet a törvény átmeneti rendelkezéseire, amelyek értelmében a 2022. január 1-je előtt született kutya tulajdonosa csak 2024. január 1-jétől köteles a módosításba foglalt tilalomnak eleget tenni. A kétéves átmeneti időszak tehát arra szolgál, hogy a kutyatulajdonosoknak legyen idejük például megfelelő kerítést építeni. Az új jogszabály azonban azonnal vonatkozik az újszülött kutyákra.

 

A karanténban tartott vagy menhelyen elhelyezett kutyákra vonatkozó előírások is változtak

   Ezek a négylábúak az önkormányzat tulajdonába kerültek, ha a gazdájuk három hónap elteltével sem jelentkezett értük. A változtatások értelmében az új határidő 45 napra rövidült.

   Amennyiben a jövőben Önnek is pénzbírságot szabnának ki, a büntetést viszont jogtalannak találná, keressen fel egy jó ügyvédet, aki segíthet Önnek tanácsot adni ilyen esetben.

JUDr. Bános Róbert

www.banos.sk


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  22/121 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat