logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  74/127 >>

Ismét itt a tavasz és a kullancsveszély

21.5.2019 08:05 | MUDr. Czellárik Mária

   Tájainkon - Nyugat-Szlovákiában a Kis -és a Fehér-Kárpátok lomblevelű, főleg bükk és tölgyfa erdeiben, a bokros, bozótos erdőrészeken, a Tribecs hegységben Nagytapolcsány környékén,  a Vág és Garam folyó menti dombvidékek erdeiben nagyobb mennyiségben jelennek meg a fertőzött kullancsok. A klímaváltozással a kullancs földrajzi megjelenése is változik, már Szlovákia északi részein is megjelennek a fertőzött kullancsok.

   A kullancsok több fertőző betegséget terjesztenek. Szerencsére tájainkon csak a fertőző, vírusos agyhártyagyulladást okozó, illetve a balteriális Lyme kórt /boreliózist/ okozó fertőzésekről beszélünk.

   A betegségek megjelenésében tájainkon ritkább a vírusos agyvelőgyulladás, míg többszörösen, akár tízszer is gyakoribb a balteriális boreliózis - Lyme kór.

   Mivel klinikailag súlyos és maradandó károsulással is járó  megbetegedésekről beszélünk, ezért  a legfontosabb a tökéletes betegségmegelőzés.

   Ez csak a vírusos agyvelőgyulladás esetében létezik. Gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt védőoltással /3 egymás után alkalmazott injekcióval/ a betegség megelőzhető.

   Az oltás legideálisabb elkezdése a téli időszakban javasolt, mert akkor a legkisebb a kullancs fertőzöttsége, és az emberi szervezetnek van elég ideje elégséges biológiai ellenállást képezni.   

   Az első injekció után a második injekciót 1-3 hónap múlva alkalmazzuk, majd a harmadik injekciót a teljes védőoltás befejezéséhez a második injekció után 9-12 hónap elteltével. Ezzel a 3 injekcióval a gyermekek-, illetve a felnőttek 3 évre teljes védettséget nyernek a kullancsok okozta agyvelőgyulladás ellen. A védettséget 3 évente kell egy emlékeztető oltással megerősíteni életünk végéig. A védőoltást a házi-, illetve a gyermekorvostól kérjük. 

   Az agyvelőgyulladás  megbetegedés általában két fázisban zajlik. Mindkét fázisban hőemelkedés és láz van, fokozott elesettség, végtag- és izomfájdalmak jelentkeznek, és néha egy súlyosabb influenza tüneteire emlékeztethet. Később a vírus az idegrendszerbe jutva szaporodik, és a kullancscsípés után 2-3 héten belül a betegség második fázisában az agykéreg és a gerincvelő idegsejtjei károsulnak, a beteg alélt, lázas, erős fejfájással, hányással, sőt viselkedési, magatartási zavarokkal küszködhet, veszélyes az aluszékonyság.

   Ekkor már jelentkezhet a végtagbénulás. 

   Gyakoribb a kullancs által terjesztett bakteriális megbetegedés a Lyme kór – boreliózis. A borelia burgdorferi kórokozó kullancscsípéssel a bőrsebbe kerül, és ez az okozója a betegségnek. A betegség a nevét egy amerikai helységnévtől kapta, ahol először észlelték ezt a megbetegedést. A betegségre jellemző a csípés után és a csípés helyén megjelenő jellegzetes bőrelváltozás. A csípés körül körös /gyűrű alakú/ bőrpír keletkezik, mely azután fakulni kezd, a bőrpír közepétől, de megmarad a kb. 3-5cm - es vörös bőrgyűrű. Ezért a kullancscsípés helyét figyelni kell, mert a bőrelváltozás fájdalommentes, és csak alig viszket, van, aki észre sem veszi.

   A bőrgyulladás felismerése nagyon fontos, mert a vérkeringéssel a Borelia burgdorferi az egész emberi szervezetbe gyulladást okoz, és hosszú hónapokra, illetve évekre megfertőzheti a szervezetet. A betegség lefolyása lehet enyhe, súlyosabb láz, ízületi- és izomfájdalmak, fejfájás, fáradékonyság, elég jellegzetes a végtaggyengeség és zsibbadás.

   A betegség felismerését mindig  alá kell támasztani pontos laboratóriumi  kivizsgálással, szükséges  a  vértesztek ismétlése, hogy a betegség lefolyását követni tudjuk, ill. a  kezelést és a kikezelést igazolni tudjuk.

   A boreliózis ugyanis hatékonyan kezelhető megfelelő antibiotikumokkal, megfelelő adagolásban és megfelelő időtartalom szükséges a kezeléshez. A heveny, akút fertőzéseket is legalább 4-6 hétig kezeljük antibiotikummal, majd vérpróbával igazoljuk a kikezelődést, de  figyelmeztetünk, hogy az idült boreliózis kezelése hosszadalmas, lehet  ismételt kúraszerűen alkalmazni, és  állandó klinikai-és laboratóriumi kivizsgálás szükségeltetik a kezelés sikerességének igazolására. Ez azért is szükséges, mert a boreliózis- Lyme kór ellen jelenleg  nem rendelkezünk védőoltással. 

   Az erdőkben, a fás és bozótos természetben dolgozók öltözetükkel is védjék bőrüket a kullancs csípésétől, alkalmazzanak kullancsriasztó sprayt, bár hatásuk csak néhány órát tart.

   Bőrünket a munka és kirándulás után alaposan nézessük át!

   A bőrhöz tapadt kullancsot ne fojtsuk meg az eltávolításkor zsírral, olajjal vagy krémmel, hanem mihamarabb pinzettával körözés nélkül mozgatva távolítsuk el, és fertőtlenítsük a csípés helyét.

 

MUDr. Czellárik Mária


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  74/127 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat