logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  105/119 >>

Használt autót vásároltam, visszatekert kilométerórával- mit tegyek?

28.8.2017 17:31 | Mgr. Kőrösi Ildikó, ügyvéd

   Nem kétséges, hogy a használt gépjárművek vásárlásánál az egyik legnagyobb kockázatot a kilométerórával történő manipulálás jelenti. A kilométeróra-számláló visszapörgetése a csalók közkedvelt eszközévé vált az eladásra szánt autók értékének megnövelésében, illetve a vásárlókérdeklődésének és figyelmének felkeltésében. Statisztikai adatok szerint a külföldről behozott gépjárművek kilencven százalékánál manipulálták a kilométeróra-számlálót, miközben bizonyos adatok szerint Szlovákiában jelenleg közel egymillió forgalomban lévő autónak pörgették vissza a kilométeróráját. A probléma gyakoriságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a törvényhozók számos eszközzel és törvénymódosítással próbálják megakadályozni a vásárlók megvezetését az ilyen nemű csalásokkal. Egy 2016. március 1-től érvényes törvénymódosítás a vállalkozó autókereskedők részére kifejezetten szigorította a kilométeróra manipulálásáért járó büntetéseket, ez a szigorítás viszont még mindig nem orvosolja a magánszemélyek autókereskedelmében előforduló üzérkedést. Ennek tekintetében a cikk címében feltett kérdést a továbbiakban úgy értelmezzük, hogy a használt autó adás-vétele magánszemélyek között történt, az egyszerűség kedvéért belföldön, akár személyes megkeresés vagy kínálat útján, akár az interneten, egy használt árucikkeket kínáló böngészőben fellelt találatnak köszönhetően.

   Alapszabály, hogy a vásárolt autó kilométerórájának állását mindig gondosan ellenőrizzük le, és az adásvételi szerződésben azt mindig pontosan írásban rögzítjük. Az így keletkezett magánszemélyek közötti jogviszonyra a Polgári Törvénykönyv vonatkozó rendelkezéseit alkalmazzuk. Amennyiben az adás-vételt követően például egy diagnosztikai vizsgálat során egyértelmű megállapítást kapunk az autó kilométerórájának manipulálásáról és visszapörgetéséről, a keletkezett jogvitát egyebek közt a Polgári Törvénykönyv hibákért való felelősségről szóló rendelkezései alkalmazásával tudjuk oldani.

   Ezek szerint, aki fizetség ellenében átad valakinek egy dolgot, felelős azért, hogy ez a dolog a teljesítés idején a kifejezetten kikötött vagy szokásos tulajdonságokkal rendelkezik. Az eladó felelős továbbá azért is, hogy ezt a dolgot a szerződés jellege és rendeltetése vagy a résztvevők megegyezése szerint használni lehet, és hogy a dolognak nincsenek jogi hibái. Amennyiben a dolognak olyan hibái vannak, amelyekről az eladónak tudomása van, az adásvételi szerződés megtárgyalása során az eladó köteles erre felhívni a vásárló figyelmét.Ha utólag derül ki valamilyen hiba, amelyre az eladó nem hívta fel a vásárló figyelmét, a vásárló, a megállapított vételárból méltányos, a hiba jellegének és terjedelmének megfelelő árengedményre jogosult. Ha az utólag megállapított hiba a dolgot használhatatlanná teszi, a vásárló jogosult a szerződéstől való elállásra.A vásárló akkor is elállhat a szerződéstől, ha az eladó biztosította őt arról, hogy a dolog bizonyos tulajdonságokkal rendelkezik, elsősorban olyanokkal, melyeket a vásárló elképzelt, vagy hogy semmilyen hibája nincs, ám az eladó ezen állításai később hamisnak bizonyulnak.

   Mivel a kilométeróra visszapörgetéséről a vásárló egyértelműen csak a szerződés megkötése után szerzett tudomást, miközben errőlaz eladónak tájékoztatni kellett volna a vásárlót, a vásárló az említett törvényes rendelkezések értelmében legalább a megállapított vételárból méltányos, a hiba jellegének és terjedelmének megfelelő árengedményre jogosult.A visszatekert kilométeróra állásáról, mint feltárt hibáról a vásárlónak haladéktalanul tájékoztatni kell az eladót, mégpedig kellően bizonyos módon. Az árengedmény mértéke a hiba jellegétől és terjedelmétől függ, ebben az esetben az autó vételára, gyártási ideje, csökkentett funkcionalitása, valamint a javítások kiadásai számítanak irányadónak az árengedmény meghatározásánál. Amennyiben az eladó nem ismeri el az általunk bizonyosan feltárt, haladéktalanul bejelentett, legjobb esetben szakvéleménnyel is alátámasztott hibát, úgy azt bírósági úton érvényesíthetjük. Mivel a bírósági eljárás során fokozott figyelem irányul majd a felek állításainak a bizonyítására, minden esetben már előre figyeljünk az eladó adás-vételi szerződésben foglalt kijelentéseire a vásárolt autó állapotát illetően, főleg a kilométeróra állására való tekintettel, valamint a feltárt hibát mindig bizonyosan, akár szakvéleménnyel is támasztjuk alá.

   Ez a jogi tanácsadás nem teljeskörű; a korlátozott kérdésfeltevés, valamint a szűkös terjedelmi korlátok folytán nem minden esetben alkalmas az adott probléma mindenre kiterjedő megválaszolására, valamint a teljes jogi vélemény kialakítására. Ennek következtében sem a szerkesztőség, sem pedig a választ adó ügyvéd nem vállal teljeskörű felelősséget az adott jogi tanács gyakorlatban való felhasználásáért. A felmerült jogi problémájával kapcsolatos végső döntése előtt mindenképpen konzultáljon jogi képviselőjével.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  105/119 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat