logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  60/128 >>

Gyerekdivat, amely utánozza a felnőttek ruházatát? Talán ez meglepő lesz

3.5.2020 07:53

Az anyukák ízlése abban is megnyilvánul, hogyan öltöztetik saját gyermekeiket. A gyerek ruházatban sokunknak tetszhetnek a józan színek és minták, vagy épp ellenkezőleg kizárólag rózsaszínbe öltöztetjük kislányunkat, vagy az egyszínű fiús felső helyett az Angry Birds feliratút részesítjük előnyben. Fontos viszont, hogy van választási lehetőségünk. Nem volt ez mindig így és a múltban tulajdonképpen nem is létezett gyerekdivat.   
A gyerekruha vásárlásakor bizonyára szem előtt tartunk két fontos tulajdonságot, mégpedig azt, hogy az öltözet kényelmes és praktikus legyen. Természetes, hogy egy ünnepi alkalomra szívesen kiöltöztetjük a kis hercegnőnket egy szép ruhába, azonban egy ünneplős ruha nem kell, hogy máris kényelmetlen legyen. Ha viszont egy kisfiúval áldott meg bennünket a sors, gyakran sóvárogva tekintünk a lányos ruhákra a szomszédos részlegen, mivel ott sokkal nagyobb a választék. Ha viszont mindezt összehasonlítjuk a múlttal, egyáltalán nem panaszkodhatunk.

Valószínűleg sokan emlékeznek azokra a nem is olyan régmúlt időkre, amikor a gyerekruhaboltok csupán kétféle választékkal szolgáltak, legyen szó sportruházatról vagy akár lányruháról, mindannyian ugyanazt viseltük? Ha a szülők szerették volna gyermekeiket jobban kicsinosítani, nem volt más megoldás, mint a varrógép, horgolás vagy kötés. De menjünk még tovább...   

Az elmúlt századokban egészen másképp viszonyultak a gyerekekhez mint manapság. A gyerekeket úgy kezelték, mintha kis felnőttek lennének. Senki nem foglalkozott azzal, mit viselnek, tetszik-e nekik, ami rajtuk van vagy sem, kényelmes-e vagy sem.

A 18. század végéig a gyerekek pontosan ugyanúgy öltöztek, mint a felnőttek. A szegényebbeknek az anyukája lerövidítette a saját szoknyáját vagy az apukája ingjét. Laza tunikákat hordtak a kisebb és nagyobb gyerekek egyaránt nemtől függetlenül. Egy bizonyos korig az öltözködésben nem különböztették meg a gyermek nemét. A legkisebbek praktikus ruhaneműjét – a rugdalózót- egy darab anyag helyettesítette, amely a gyermek köré volt tekerve. A gazdagabb arisztokrata csemeték sorsa mondhatni rosszabb volt, merthogy varrónővel rendelkeztek, akik pontosan olyan ruhákat varrtak a kicsiknek, amilyet a felnőttek viseltek. Ebben az esetben tehát kényelemről szó sem volt. Ha ugyanis a női divatban a korzett dominált, akkor a nyolcéves lányok is azt hordták. A lányos és fiús öltözet  a legkisebb részletében is a felnőtt ruházat másolata volt.

Körülbelül kétszáz évvel ezelőtt kezdték el gyártani a célzottan gyerekeknek szánt ruhákat- különböző méretben, élénkebb színekben, jellemzően az adott nemnek megfelelően, és főleg kényelmesebbeket. Ezek még természetesen nem voltak olyan gyerek felsők és melegítő nadrágok, mint amilyeneket manapság ismerünk, de a ruházkodás fokozatosan alkalmazkodott a különféle tevékenységekhez. Elkezdődött az egyedi ruházatok gyártása, amelyek például úszásra, síelésre, lovaglásra vagy talajtornára stb. voltak alkalmasak. Fokozatosan megjelentek a gyerekruhákra specializálódott üzletek. A jelenlegi szemszögből csak a második világháború után kezdődött el a modern megjelenés a gyerekruházatban.

Tetszik vagy nem, és talán sokan nem is tudjuk, a felnőtt elemek mindig is megjelentek a gyerekruhákon. A játékosság, a kényelem és a praktikusság csak később jelentek meg.  De ahogy már említettük, mindenkinek van választási lehetősége.. A gyerekdivat jelenleg a divatipar önálló és komoly részét képezi. A dizájnos, ünneplős és szabadidős ruhákra összpontosít például a Mayoral spanyol márka.         


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

<<  60/128 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat