logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  112/127 >>

A nyáron fokozottan figyeljünk egészségünkre, óvjuk szervezetünket ebben az időszakban!

28.8.2017 17:39 | MUDr. Czellárik Mária

   Egészségünkre egy nyári nap folyamán különböző mértékű veszélyek leselkednek. A figyelmeztetések és tanácsok megszívlelendők, hogy megóvjuk szervezetünket  a nyár okozta beterheléstől.

Fogyasszunk sok vizet és ne csak akkor, ha szomjasak vagyunk!

   Az izzadással nagy melegben szervezünk  értékes ásványi anyagokat veszít el és ezt  csak megfelelő folyadékfogyasztással lehet pótolni. A kiszáradás elkerüléséhez egy felnőtt embernek naponta átlagosan 2-3 liter folyadékra van szüksége, míg egy forró nyári napon ennek duplájára is szükségünk van. A legjobb szomjoltó ilyenkor a csapvíz és az ásványvíz. Jó a szobahőmérsékletű gyümölcstea és gyümölcslé is erre a célra. Nem ajánlott, kerülni kell a fekete tea, a kávé, az alkohol és az erősen cukrozott italok fogyasztását, mivel azok csak további folyadékot vonnak el a szervezetünkből.

Étkezzünk megfelelően!

   A nyári forróságban a legjobb választás, ha étrendünket kalóriaszegény, könnyen emészthető ételekből állítjuk össze. Magas víztartalmuk miatt célszerű minél több gyümölcsöt, zöldséget, illetve levest fogyasztani. Ezzel szemben kerüljük a zsíros, erősen fűszerezett, nehezen emészthető ételeket, mivel azok a verejtékezés fokozása mellett csak rossz közérzetet és emésztési problémákat okozhatnak.

Közlekedjünk óvatosan!

   A hőség következtében megnövekedik a reakcióidő, fokozott az ingerlékenység és lecsökken a koncentrációs képesség -ez a balesetek megemelkedett számában is megmutatkozik. A nyári forróság ideje alatt nagyobb körültekintés szükséges mind a gyalogosan, mind az autóval vagy más egyéb közlekedési eszközzel közlekedők részéről.
 

Hűtsük otthonunkat!

   Hőség ideje alatt komfortérzetünk megköveteli, hogy minél hűvösebb helyen tartózkodjunk. Erre kiváló módszer lehet a nappalra besötétített lakás éjszakai szellőztetése, illetve – ha arra mód van – ventilátor, vagy légkondicionáló berendezés használata. Utóbbi esetében a hőfok beállításakor a kinti hőmérsékletnél 5-6 fokkal alacsonyabbat célszerű választani. Ha a belső tér hőmérséklete meghaladja a 35°C-ot, akkor a ventilátor alkalmazását már kerüljük, mert a ventilátorral keringetett meleg levegővel csak hőt vonunk el a szervezetünktől és kiszáradunk. Ügyeljünk ugyanakkor arra, hogy szellőztetéskor a benti légmozgás ne legyen túl nagy, ugyanis ellenkező esetben ízületeink károsodhatnak, valamint könnyen meg is fázhatunk.

Válasszunk megfelelő öltözéket!

   Viseljünk a fényt jobban visszaverő világos színű, szellős ruhákat, nyáron ne viseljünk sötét, műszálas ruhákat!


Osszuk be körültekintően az időnket!

   A bőrünkre kifejezetten káros UV-B sugárzás általában 11 és 15 óra között a legerősebb, ezért ekkor különösen fontos, hogy árnyékban, naptól védett helyen tartózkodjunk. Ha erre nincs lehetőségünk, mindenképpen ajánlott a naptej, a napszemüveg és valamiféle fejfedő használata. A szabadtéri tevékenységeket, mint például a sportolást és a fizikai munkát inkább a kora reggeli és késő esti órákra ütemezzük.

Óvjuk egymás egészségét is!

   Tűző napon gyakran tapasztalhatjuk, hogy a gépkocsik belső terében pillanatok alatt tikkasztó hőség alakul ki. Ezért ügyeljünk arra, hogy gyermeket, idős embert, illetve állatot rövid időre se hagyjunk ilyen helyen bezárva. Hőség ideje alatt ugyanakkor legyünk fokozott figyelemmel idősebb hozzátartozóinkra és  az egészségügyi problémával küzdőket buzdítsuk orvosi tanácsadás igénybevételére. Folyamatosan figyeljük a meteorológiai szolgálat híreit is, ahol a folyamatosan frissülő bőrre ható UV-dózis fizikai mennyiségét mutató UV Index előrejelzések mellett a hőségre vonatkozó figyelmeztetések is kellő időben megtalálhatók.

   A fentieken túl még számos apró praktikával, figyelmességgel  tehetjük a nyári napokat elviselhetőbbé. Az  felsorolt tanácsok, figyelmeztetések betartásával már jó eséllyel egészségesen vészelhetjük át a nyarat, a szervezetünk számára különösen megterhelő időszakokat.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  112/127 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat