Összes cikk ebben a kategóriában  Összes cikk ebben a kategóriában
<<  71/127 >>

A nyár veszélyei- ételfertőzések, ételmérgezések

22.8.2019 19:35 | MUDr. Czellárik Mária

   Orvosi tapasztalatból szükségesnek és időszerűnek tartjuk figyelmeztetni az olvasót a nyáron előfordulható ételfertőzésekre, ételmérgezésekre.

   Az évszak és  nyári szokásaink /szabadság, étkezés a szabadban, a szabadban készített étel/ valóban  hozzájárulhat, hogy megjelennek az ételfertőzések és elrontják nyári örömeinket.

   Különböző ételeinkben, illetve a  felhasználandó ételekben, amelyeket, ha még  helytelenül tárolunk is, ezek biztos táptalajai lesznek az ételfertőzést okozó baktériumoknak, pl. a Staphylococcus törzs a kóros E. coli baktérium törzs, ill. Salmonellosis kórokozóknak.

   Az ételfertőzésektől, melyeket a leggyakrabban  a fent említett baktériumok okoznak, megkülönböztető a komolyabb ételmérgezés, amit a baktériumok által termelt, ún. toxinok /magasat mérgező bakteriális anyagcserei termékek/ okozzák, mint. pl. a Clostrídium botulíni toxinja, ami a  kolbászmérgezést okozza. Ez egy nagyon súlyos, egyedileg halálos megbetegedés is. 

   A Clostrídium botulini toxinja leggyakrabban a házi kolbászban, disznósajtban, de húskonzervekben is előfordulhat. Nyáron ne fogyasszunk disznósajtot! /elődeink ezt tudták, csak télen fogyasztották/. A botulinizmus - Clostridium botulini toxinja okozta kolbászmérgezés kezelése speciális, ún. antitoxin injekció alkalmazásával lehetséges. Jó hír, hogy tájainkon az ételhigiéna javulása által lényegesen csökkent az effajta  ételmérgezés. 

   Nem elég hangsúlyoznunk, hogy főleg nyáron vigyázzunk az ételek helyes tárolására, hogy megakadályozzuk a kórokozók szaporodását az ételben, élelmiszerekben.

   Okvetlen alapos hőkezelés, sütés, főzés szükséges a baktériumok elpusztításához, de figyelmeztetünk, hogy ha megfelelően el is készítettük az ételt, de ha nem megfelelően hűtjük, ill. az újbóli felhasználás előtt nem elégségesen hőkezeljük, az ételek fogyasztásával ismét ételfertőzést okozhatunk.

   Alaposan gondoljuk át a gombás, tojásos, tejfölös ételek készítését! Ügylejünk a felvágottak frissességére!

   Nem elég hangsúlyozni, hogy nem szabad a tejet hagyni megsavanyodni, a gyümölcsöt és zöldséget csak frissen és alaposan átmosva fogyasszuk!

   Legyünk óvatosak a divatos tejszínes krémek és fagylaltok készítésénél!

   Alap aranyszabály, ha idegen helyen, nyaraláson több személy tartózkodik egy helyen, fokozottan ügyeljünk  a toalett utáni és ételkészítés előtti kézmosásra! Ma már ezekre a  nyaralási helyekre kiváló, kis csomagolású, egyszeri használatú,  baktériumölő szappanokat, kéztörlőket  alkalmazzunk! Megéri! Ha ezeket a megelőzési szokásokat betartjuk, akkor nagymértékben elkerülhetjük a nagyon kellemetlen ételfertőzéseket.

   Mert, nagyon csak kellemetlen, és „vége a szabadságnak”, ha jelentkezik az említett kórokozók által okozott  gyomor-és bélfertőzés.

   A bélfertőzés  kellemetlen tünetei a kezdeti   ún. „gyomorszáj”, majd  az azt követő  intenzív hasi fájdalom, néha görcsös fájdalom, melyet  hányinger, hányás kísér, ill. ritka hasmenéses  széklettel jelentkezik. A beteg közérzete rossz, levert, nagyon kellemetlen és a beteg számára ijesztő a hidegrázás és az azt követő  láz.

   Legnagyobb veszély a kiszáradás kockázata, főleg időseknél és gyermekeknél, ekkor már okvetlen szükséges az orvosi beavatkozás és a folyadékok átmeneti infúziós pótlása.

   Minden bélfertőzésnél szükségeltetik a diéta, kezdetben tea kétszersülttel, elég folyadék, testi nyugalom, majd lassan főtt rizst répával fogyasztunk, míg a tünetek enyhülnek, és visszatérünk a szokásos kosztolásra. Átmeneti tüneti kezelés hasi görcsoldó, probiotikumok.

   Bélfertőzést nem kezelünk, nem „fertőtlenítünk” alkohollal!

   A kezdetektől tanítsuk meg gyermekeinket is a megelőzési szabályok betartására!

   Kívánunk mindenkinek felhőtlenül szabad, vidám, pihentető nyarat /mert ezt is tudni kell!/, és legyen egészséges a nyári étkezésünk, bélfertőzések nélkül!

 

MUDr. Czellárik Mária


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
Összes cikk ebben a kategóriában  Összes cikk ebben a kategóriában
<<  71/127 >>

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat
EGYETÉRTEK    Elutasítom