logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  78/108 >>

A B vitamincsoportról

23.4.2018 19:29 | MUDr. Czellárik Mária

   Az egészség az élet értéke, állandó megőrzéséhez hozzátartoznak a vitaminok is, mint biológiai tényezők, de nem mint „divatcikkek”.

   Gondoljunk csak a  létfontosságú C vitaminra. Elismerve a C  vitamin fontosságát, felfedezőjét, a  magyar Szent- Györgyi Albert orvoskutatót Nobel díjban részesítették.

   Az emberi szervezetben oldódásuk szerint a  vitaminokat 2 csoportba osztjuk:  zsírban és  vízben oldódókra.

   A gyógyszeriparilag gyártott vitaminokat a szabadon vásárolható készítmények közé soroljuk az:

   OTC az angol „over thecounter” elnevezésű, vény nélkül kapható gyógyszerek közé tartoznak.

   Minden gyógyszeriparilag előállított,  szabadon hozzáférhető vitamin  fogyasztásánál mindig tartsuk be a napi  javasolt adagot  szervezetünk részére.

 

Ma a B vitaminok csoportjáról értekezünk

   Többféle B vitamin létezik: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8, B9, B12, sőt léteznek olyan B vitaminok is, amelyeket a modern tudomány nem sorol a vitaminok közé: „B10-vitamin”, „B13 vitamin”,„B15 vitamin”.

   A B vitaminok vízben oldódnak, ezért nem képesek felhalmozódni a szervezetben, és a szervezetünk által nem használt B vitaminok a vizelettel távoznak, így nem lehet túladagolni őket, viszont ez azt jelenti, hogy napi szinten folyamatosan kell pótolni.

   Mindegyik B vitaminnak  megvan a saját   feladata  szervezetünkben, de vannak átfedések is a különböző B vitaminok hatásai között, és ha a többféle  B vitamin „összefog,  így közösen hatékonyabbak szervezetünkben- ezt nevezzük B komplex vitaminnak.

   A  B1 vitamint tiaminnak nevezzük.Befolyásolja az  agy és az idegrendszer működését, erősíti a memóriát, de egyes szívműködési  rendellenességek /kardiomiopátiák/ kiegészítő kezeléséhez is szükséges. Szabályozza a szénhidrát anyagcserét is, ezért ajánlott a  cukorbetegség /diabétesz/ kezelésében, ill. annak szövődménye a diabetikus polyneuropátia - a cukorbetegség által okozott  perifériás idegkárosodás- kezelésében.

   A tiamin hiánya  fáradságot, étvágytalanságot okozhat.

   Adagolása szívbetegségekben és a neuropátiás  tünetek esetén 50-150mg  B vitamin komplex szükséges naponta,  és mivel  savas  közegben szívódik  fel a legjobban, így ajánlott  étkezés közben bevenni.

   A B1  vitamin forrása: sovány sertéshús, teljes kiőrlésű gabonakészítmények, zöldségekből a babfélék és az olajos magvak.

   B2 vitamin - riboflavin: szabályozza szervezetünkben  a szénhidrátok, zsírok és a fehérjék  anyagcserefolyamatát, stabilizálja az emésztési folyamatokat és az idegrendszert.

   Befolyásolja a pajzsmirigyműködést. Szükséges a különböző sérülések és égési sebek gyógyulásakor, amikor nagyobb mennyiségben van szüksége szervezetünknek erre a vitaminra.

   Hasznos a szürkehályog megelőzésében, késlelteti annak kialakulását.A szürkehályog megelőzése esetén ajánlott a napi 25mg-os  adagolás, kiegészítő kezelésben pedig 50-100mg riboflavin szükségeltetik naponta. A riboflavin /B2 vitamin/ vassal együtt alkalmazva növeli a vörös vérsejtek számát.

   A B2 vitamin hiányára jellemző a folyamatos vagy gyakran berepedt szájzug, de riboflavin hiányra gyanakodhatunk a  szemszárazság, könnyezés és a  fokozott fényérzékenységnél is, de a vitamin hiánya  idegrendszeri problémákat is okozhat, ezért nagyobb mennyiségben/200-400mg/nap/ csökkentheti a migrénes rohamok súlyosságát és gyakoriságát, kisebb vagy közepes adagban /25-50mg/nap/ hatásos lehet az orr hajszálértágulat „borvirágos orr” -rosacea bőrelváltozások kezelésénél.

   A B2 vitamin forrása:amarhahús, máj, hal, tej  és sajtok, tojás és az avokádó.

Folytatás a következő számban.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  78/108 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat