logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  262/268 >>

Vankó Ferenc, peredi citerás

15.2.2017 13:35 | Csemadok

   Az 1972-től citerázó Vankó Ferenc az 1977-től dolgozó peredi gyermek-, majd évekkel később, az 1981-ben alakult Csillag citerazenekar alapítója és vezetője volt. Saját gyermekeit és a citerajáték iránt érdeklődőket is mindig szívesen tanította citerázni. Fia, ifj. Vankó Ferenc a citerazenekar tagjaként és szólistaként is sikeresen szerepelt számos helyi és országos rendezvényen.

   A Csillag zenekar 1990-ben felbomlott, de a helyi értékek és hagyományok ápolását Vankó Ferenc továbbra is fontosnak tartotta, így a 2000-es évek elején Pered község kulturális rendezvényein szólóciterásként szerepelt. Több mint tíz év kihagyás után a citerázás újrakezdése nem volt könnyű, de a lelkesedés akkorára nőtt, hogy 2008-ben újraalapították Pereden a Csillag citerazenekart. A régi citerások vezetője két évig id. Vankó Ferenc volt, majd 2009-ben átadta a stafétát fiának. A Csillag citerazenekar az évek során a Tavaszi szél vizet áraszt és a Bíborpiros szép rózsa országos népzenei vetélkedőkön ezüst és arany minősítést ért el. Tevékenységüket Pered Község Önkormányzata, a Csemadok Peredi Alapszervezete és a Pered Polgári Társulás támogatja.

   Vankó Ferenc repertoárját elsősorban saját falujának népzenéje - mátyusföldi népdalok, katonadalok, bordalok alkotják. Citerásként szakmai találkozókon és citeratáborokban is rendszeresen részt vett. Szólóciterásként a Bíborpiros szép rózsa országos népzenei vetélkedő 2015 - ös évfolyamán aranysávos minősítést kapott a szakmai zsűritől. A nyomós technikájú citerázásról fokozatosan tért át az új technikára, amely áttérés jellemző muzsikájára, s ebben a magyar nyelvterületen egyedülálló.

   Vankó Ferenc egész élete folyamán fontosnak tartotta továbbadni a citerajáték hagyományait a fiatalok számára, így nemcsak saját közössége kultúrájának és hagyományainak kiváló ismerője, hanem annak tudatos továbbörökítője is. Citeraoktató tevékenysége során a falu fiataljainak, saját gyermekeivel és unokáival is megtanította a hangszer  használatát,  élete  során  folyamatosan hozzájárult ahhoz, hogy a citeramuzsika felzengett Pered község kulturális műsoraiban. Az eltelt évtizedek alatt több környékbeli kezdő citeraegyüttes munkáját is önzetlenül segítette.

   Az SZMMI Népzenei Adattárában több tőle rögzített gyűjtés találhatunk. Legutóbbi felvételét a  - http://csemadok.sk/videotar/vanko-ferenc-citerazik - (37:02 perc) honlapon.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  262/268 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat