Összes cikk ebben a kategóriában  Összes cikk ebben a kategóriában
<<  227/238 >>

Közösen szórakoznak és dolgoznak

15.3.2017 13:41 | (gaál)

   Minden kirándulásukon lehet művelődni. Pécsre és Budapestre is szerveznek kirándulást az idén a deáki nyugdíjasok. Egyebek mellett erről is értesült, aki részt vett a deáki nyugdíjasklub február 13-án, a helyi nyugdíjas-otthonban megtartott évzáró taggyűlésén.

   A bevezetőben az elvégzett munkáról, a megvalósult programokról, az idei tervekről, valamint a klub anyagi helyzetéről hallhatott beszámolót a több tucatnyi résztvevő. A tavalyi tevékenységet összefoglaló Nagy Erzsébet megemlítette a „Múltidéző” címmel tavaly márciusban megrendezett kiállítást, ahol három asztalon háromféle hagyományt – a farsangot, az aratást és a szüretet – felidéző tárgyakat állítottak ki. Amint az ebben a klubban már hagyomány, a kiállításra a klubtagok saját készítésű süteményeket is hoztak, amit a kiállítás látogatói megvásárolhattak. A klubnak ez az egyik bevételi forrása, amiből aztán a különféle rendezvényeik költségeit fedezik. A kiállításnak nagy sikere volt, több mint 90 látogatót fogadtak.  A sütemény mind elkelt, úgyhogy a másnap megtartott nőnapi teadélutánon a klubtagok kénytelenek voltak a teához bolti süteményt vásárolni.

   Az áprilisi takarítás is a tagság hagyományos tevékenysége - ekkor a kálváriadombot takarították – bozótvágás, gereblyézés és hasonló volt programon. A tagok részt vettek a faluban működő másik nyugdíjasklub, a szlovák nyugdíjasok klubja által szervezett kiállításon. „Két kultúra egy asztalon” címmel elsősorban kézimunkákkal és egyéb kézműves alkotásokkal szemléltették, hogy a szlovák és a magyar kultúra milyen jól megfér egymás mellett. Májusban egy gyógyászati előadást hallgathattak meg, júniusban pedig háromnapos kiránduláson vettek részt, amelynek úticélja Kassa volt. Ellátogattak a Szent Erzsébet dómba, annak kriptájában koszorút helyeztek el II. Rákóczi Ferenc fejedelem kőkoporsóján, megnézték az Orbán tornyot, a Kassai Állami Színházat, a Márai Sándor emlékszobát és a város más nevezetességeit. Mivel a nyugdíjasok a vasúton ingyen utazhatnak, erre a kirándulásra is vonattal mentek, mégpedig odafelé az északi, poprádi vonalon, hazafelé pedig a déli vonalon, ahol a vonatablakból a felújítás alatt álló krasznahorkai várat is megcsodálhatták.

   Július elején a Deáki Falunapok rendezvénysorozatában nyugdíjasaink a „Szállj dalom, szállj” című népdal-összeállítással léptek színpadra. Ugyanezt a műsort adták elő a helyi Csemadok alapszervezet idén januárban megtartott évzáróján is. Szeptemberben a klub több tagja a környékbeli nyugdíjasszervezetekkel közösen vett részt a párkányi Simon –Júda vásárom.

   A deáki nyugdíjasok „Régi nóta, híres nóta...” címmel sikeres nótaestet is rendeztek. Ám a klubtagok nemcsak szórakoznak, hanem dolgoznak is.  Hagyománnyá vált, hogy közösen, szervezetten vesznek részt a húsvét, búcsú és karácsony előtti templomtakarításban.

   Az évértékelő után Varga Mária tartott pénztári beszámolót, amelyből kiderült, olyan jól gazdálkodnak, hogy azt még a helyi önkormányzatot az évzárón képviselő Bukovsky Péter polgármester-helyettes is megirigyelte, mondván jó lenne, ha a községi pénztárnak is ilyen pozitív mérlege lenne.

   Az idei évre tervezett akciókról Hajdú Irén, a klub vezetője tájékoztatott. Március 12-én sütemény-kiállítást rendeznek, amely receptcserére is jó alkalom a gazdasszonyoknak. Március 13-án a Nőnap alkalmából gyűlnek majd össze. Áprilisban megemlékeznek a „Föld Napjáról”, és ismét sort kerítenek a kálváriadomb takarítására. Arany János születésének 200. születésnapjáról szavalatokkal és megzenésített versek előadásával szeretnének megemlékezni. Ismét megszervezik a „Régi nóta, híres nóta cseng fülembe” című nótaestet. Nyáron Pécsre szerveznek kirándulást. Oda is ingyenes vonatjeggyel utaznak. Természetesen megnézik majd a híres pécsi székesegyházat, de ellátogatnak egy Pécs melletti karmelita kolostorba is, sőt az éjjeli szállásuk is ott lesz, a karmeliták által működtetett turistaszállóban. Egy egynapos budapesti látogatás is tervben van, ezúttal a Gellért-hegy belsejében lévő Pálos-rendi Sziklatemplomba szeretné elvinni nyugdíjas társait a klubelnök. Irénke néni elmondta, mindig igyekszik olyan tartalommal megtölteni a kirándulások programját, hogy ott a résztvevők a szórakozás mellett művelődjenek is, és vallási töltete is legyen az ottlétnek.

   A „hivatalos” rész után nem hagyományos „kultúrműsor” következett: a résztvevők a klubelnök által készített kis füzetekből közösen olvasták el fennhangon Arany János „Családi kör” című költeményét. Amint az ilyenkor szokás, felköszöntötték a tavalyi évben kerek születési évfordulójukat ünnepelt tagokat. Hajdú Irén klubelnök és a Bukovsky Péter alpolgármester nyújtottak át egy-egy rózsaszín szegfűt a jubilánsoknak.

   A találkozó a községi hivatal által biztosított finom ebéd után jó hangulatú tereferével folytatódott.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
Összes cikk ebben a kategóriában  Összes cikk ebben a kategóriában
<<  227/238 >>

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat
EGYETÉRTEK    Elutasítom