logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  259/262 >>

Évzáró taggyűlés Nagyfödémesen

15.2.2017 13:31 | Száraz Erzsébet

   Nagyfödémesen már hagyományosan a Magyar Kultúra Napjáról való megemlékezéssel egybekötve tartja évzáró taggyűlését a Csemadok helyi alapszervezete. Az ideire  január 13-án került sor, amelyet a szépszámú tagság mellett megtisztelt jelenlétével Gőgh Ferenc, a község polgármestere, Mézes Rudolf, a Csemadok országos alelnöke, a Galántai TV titkára, valamint Görföl Jenő, országos titkár. Az ülés előtt gazdag kultúrműsorral emlékeztek a jeles napról, melyben a szervezet tagjai - Kovács Katalin, Nagy Anikó, Lencsés Zoltán, Svarda Nikolas, Slezák Erika, Csemez Anikó és Cséfalvay Zsolt szerepeltek nagy sikerrel.

   A szervezet eddigi 20 tagú vezetősége valóban gazdag tevékenységről adhatott számot, amely a több mint 700 tag lelkes munkájának és erkölcsi támogatásának köszönhető.

   A szervezet elsősorban a tagok kulturális és társadalmi életének szervezését tartja szem előtt. Az 1848-as magyar szabadságharc és forradalom 168. évfordulójáról koszorúzási emlékünnepséggel emlékeztek meg a helyi temetőben eltemetett a két 1848-as hős – Takács János és Méhes Károly emléke előtt. Szintén koszorúzással emlékeztek a kitelepítetés és az 56-os forradalom évfordulójára is.

   Az év folyamán több érdekes, egyedi rendezvényt is tartottak. Ilyen volt többek között az a találkozó, melyet Életfogytig Rock and roll címmel tartottak meg, s melynek vendége a legendás Omega együttes énekese, Kóbor János volt. A beszélgetést a felvidéki Omega Revival együttes koncertje tette igazán hangulatossá. A tagok körében nagy sikernek örvend a bérletes színházlátogatás a Győri Nemzeti Színházba, amelyet a mostani színházi évadban már 14. alkalommal szerveztünk, s melynek 49 állandó résztvevője van, akik az évad során 7 előadást tekinthettek meg. De közösen nézték meg a Komáromi Lovas Színház nagysikerű, Az utolsó betyár című előadását is.

   A helyi előadásokra pedig rendszeresen kedvezményes belépőjegyeket biztosítanak tagjaik számára, ezzel segítve azokat is, akik már nehezebben jutnak el más helyszínekre. A húsvéti ünnepek előtt Húsvétváró játszóházat rendeztek a gyermekek számára. Nagy sikert aratott a gyermekek és a szülők körében is az új rendezvényük, amely Rendhagyó tájházi gyermeknap elnevezést kapta.

   Az év folyamán két többnapos kirándulásra invitálták tagjaikat. Az első célpontja Olaszország – Vinci, Firenze, Róma és Vatikán - volt. A másik kirándulással pedig a magyarság gazdag történelmének helyszíneit látogatták meg - Kecskemét, Szeged, Ópusztaszer, Kiskunmajsa, Kiskőrös célállomásokkal.

   Hagyományos rendezvényeik közé tartozik a nagy ádventi koszorú készítése, az író - olvasó találkozók szervezése (az idén Bobori Zoltán és Zirig Árpáddal találkoztak). Hagyományosan Nagyfödémesen kerül megrendezésre a színjátszó- és esztrád-csoportok területi seregszemléje, amelyen az elmúlt évben sikeresen szerepeltek a helyi fiatal Mákvirágok is.

   Az új kenyér és Szent István ünnepére a több mint százéves tájház udvarán emlékeztek. A nemzeti színű szalaggal átkötött új kenyeret Kasáš Béla atya áldotta meg. Az idelátogatók megkóstolhatták a helyben készült finom tejfölös-, szalonnás- és hagymás kemencés lepényt. A gyermekekre kézműves foglalkozások vártak. A jó hangulatról a jókai Cédrus citerazenekar, valamint Lakatos István helyi cimbalmos gondoskodott.

   Második alkalommal szervezeték meg a Nagyfödémesi Tökfesztivált, amellyel többek között a termőföld megbecsülésére szerették volna felhívni a figyelmet.

   Legnagyobb rendezvényük Az immár 11. alkalommal megrendezett Mátyusföldi Fesztivál volt, amely négy napon át biztosított gazdag kulturális programot az idelátogatóknak. Voltak kiállítások, helytörténeti vetélkedő, koncertek, népművészeti csoportok fellépése, régi autók felvonulása és kiállítása, és bábszínház is.

   A szervezet számára nagy megtisztelés volt, hogy a Csemadok Országos Tanácsa döntése értelmében Nagyfödémesen került sor a Csemadok XXII. Országos Közgyűlésére, amelyen a község és a szervezet is jó vendéglátónak bizonyult.

   Nagyon jó az együttműködés a Borsos Mihály Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolával és a helyi magyar óvodával is. A Csemadok az elmúlt évben is több rendezvényüket támogatta, például a körzeti mesevetélkedőt, a szavalóversenyeket, a családi napot, a gyermeknapi és ballagási rendezvényeket. A tagság aktívan kiveszi részét a község által szervezett rendezvényekből is, legyen az falunap, majális, díjugrató lóverseny, Mikulás-, vagy karácsonyváró rendezvények.

   A szervezet munkaterve a 2017-es évre is tartalmas, amellyel minden korosztály igényét szeretnék kielégíteni, és megpróbálják a fiatalok számára is vonzóvá tenni a Csemadok tevékenységét. Nem feledkeznek meg az idősebb tagokról sem, számukra a 2017-es évre is előfizetik /minden 70 évnél idősebb tag számára/ a TERRA Hírújságot.

   Az évzáró taggyűlés alkalmával, már hagyományosan, tagjaik sorába fogadták a magyar iskola 9. osztályos tanulóit is.

Száraz Erzsébet
Fotók: Németh Tibor


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  259/262 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat