logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  253/262 >>

Csemadok Életmű Díj Pék Évának

15.3.2017 13:38 | Kozma Géza

   A magyar kultúra napja tiszteletére a Csemadok 2017. január 22-én Galántán, Himnuszunk születésnapján rendezte meg országos emlékünnepségét. A rendezvényen adták át a Csemadok Életmű Díjat, a Közművelődési Díjat és a Gyurcsó István Díjat.

   Az eseményen Csemadok Életmű Díjjal tüntették ki Pék Évát, a Csemadok Vízkeleti Alapszervezetének elnökét. A díjak átadása után a díjazottak nevében ő köszönte meg az elismerést: Az igazán nagy, egy életre szóló események csak egyszer történnek meg az ember életében. Ez a díj egyben arra is kötelez bennünket, hogy csemadokos elődeink által 68 évvel ezelőtt meggyújtott szimbólumunkat, a fáklyát őrizzük, tovább vigyük. Azt a munkát, amit a Csemadok felvállalt, folytassuk. A kapott drága kincset, elődeink örökségét óvjuk, védjük, éltessük., Ez nem eladó, el nem lopható, de megtanulandó, megtanítható és tovább adható. Ezt örökítsük át a jövő nemzedékének, hogy megmaradjon.

   Pék Éva 1971-től tagja a Csemadok Vízkeleti Alapszervezetének, csaknem harminc éve elnöke is. Tíz évig irodalmi színpadot is vezetett Vízkeleten, s vele több díjat is nyert. Az énekkarban már régóta nem énekel, de minden próbán ott van, és Viczén Piroskával együtt egyengeti az énekkar munkáját, föllépéseket intéz, buzdít, szervezi a falu kulturális életet. Vezeti a szervezet krónikáját, szerkeszti a Vízkeleti Újságot.

   Hosszú évekig Tallóson tanított. Munkája elismeréséül Tallós község díszpolgára lett.  Tevékenységét számos díjjal, kitüntetéssel jutalmazták. A Csemadok megalakulásának 65. évfordulója alkalmából a szövetség Galántai Területi Választmánya tüntette ki.  2014-ben Vízkelet Polgármesteri Díját vehette át.

   Éva egész élete a tanítás volt. Elismerést nem kért soha senkitől, jutalomra nem vágyott, mert azok közé tartozott, akik szellemben nagyobbak, mintsem a jutalmon gondolkodjanak. Csak akkor érezte,  jól magát, ha a Csemadokban dolgozhatott, és végezhette pedagógusi munkáját.

   Idézem Száraz Erzsébet gondolatát. Aki a Csemadokban tevékenykedik, őrzi a hagyományokat, élteti a kultúrát, nemzetőrző közösségformáló munkát végez.

   Éva, te ezt tetted és ezt teszed ma is. Kérünk, ne veszítsd el a szenvedélyt, és azt a harcost, aki benned lakozik! Mi vízkeletiek büszkék vagyunk rád, a kitüntetéshez gratulálunk! Kérjük az ég Urát, hogy nagyon soká éltessen még! A nevelő-tanító munkát folytasd tovább fáradhatatlanul falunkban és a Csemadokban!


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  253/262 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat