logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  223/256 >>

A zene mindenkié

13.9.2017 15:47 | Stirber Lajos, A Magyar Kultúra Lovagja

   A Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar fergeteges hangversenyt adott Galántán

   Az UNESCO Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulója tiszteletére a 2017-es naptári évet Kodály-emlékévnek hirdette meg. A kettős évforduló kapcsán szerte a nagyvilágban rendezvények sokasága zajlik.

   Legyen nagy örömünkre, hogy a hazai Kodály követőknek köszönhetően nincs ez másként nálunk sem – itt a Felvidéken: Pozsonytól – Komáromon, Galántán, Nyitrán, Ipolyságon át – Kassáig szervezik a Kodály Zoltán emléke előtt tisztelgő konferenciákat, műveltségi vetélkedőket, énekversenyeket, kórustalálkozókat, emlékhangversenyeket. Ha Kodály Zoltánnak valakitől kijár a tisztelet, a megbecsülés, azok elsősorban mi – felvidékiek kell, hogy legyünk! Hiszen ő -, akiről Bartók Béla így vallott: „…nem azért becsülöm Kodályt, mint a legjobb magyar zenészt, mert barátom, hanem azért lett barátommá, mert … a legjobb magyar zenész .” – nagyon erős szálakkal kötődött hozzánk. Mint köztudott a (talán) világszerte legismertebb művének, a Galántai táncoknak vezérkönyvében ez olvasható: „Galántán töltötte a szerző gyermekkora legszebb hét esztendejét.” Az 1905-ben tanulmányait befejező, friss diplomás ifjú zeneszerző bár mehetett volna Párizsba is, ő ehelyett – ahogy egy kedves ismerősének írta: - „Hátizsákkal a vállamon, bottal a kezemben 50 koronával a zsebemben indultam el a Csallóközbe…”. Első népdalgyűjtő útja is hozzánk vezetett; levelét pedig így folytatta: „Nem hittem, hogy ilyen szép a Csallóköz… Azt hiszem ez szebb, mint Párizs.”

   Mind népdalgyűjtői és kutatói, mind zeneszerzői és pedagógiai munkásságában egész életében meghatározó szerepe volt a Felvidéknek: az itt talált „erőforrásoknak”: népdalkincsnek, az itt megélt élményeknek. Íme, néhány példa bizonyítékul: „Galántai népiskola, mezítlábas pajtásaim, rátok gondolva írtam ezeket. A ti hangotok cseng felém ötven év ködén át.”, - e szavakkal bocsátotta útjára a Bicinia Hungarica első füzetét; vagy, amikor 1943 májusában (akkor járt utoljára Galántán) a környező falvak iskolái, mintegy 1000 fiatal énekszóval köszöntötte a 60 éves Kodály Zoltánt, beszédében így szólt szeretett „mezítlábasaihoz”: „Rozi! Ágnes! … És ti többiek: vágai, vízkeleti, taksonyi derék, dolgoskedvű lányok, apámék tovatűnt drága cselédei, első igazi felejthetetlen zenetanáraim… titőletek tanultam meg magyarul dalolni… magyar zeneszerző nem lehettem volna a házunkban megforduló szolgalányok nélkül.” A Visszatekintés c. megjelentetett írásainak egyikében pedig ekképpen emlékezett: „1914-ig minden nyarat külföldön töltöttem. Azután 13 évig egyet sem. Mikor újra kezdtem kijárni, a határon mindig megjelent előttem egy mezítlábas, rongyos gyermeksereg, egyik-másik hajdani galántai iskolatársam arcvonásaival. Kórusban kiáltották: „Ne hagyj itt bennünket!” Kiáltásuk túlharsogta <<Sípját régi babonáknak>>. Ezek hoztak vissza mindannyiszor, hiába csábított művelt országok könnyebb, nyugalmasabb, szebb élete. Ezek tartották bennem a hitet, hogy mindennek ellenére itthon is lehet és kell ilyen életet teremteni.

   Az előbbi példák ismeretében, 2017. július 25-én a galántai kultúrházban a Debrecenből érkezett, az idén már 17. éve működő Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar fergeteges hangversenye hallgatása közben mindvégig az járt az eszemben, hogy a mezítlábasok utódainak, a kodályi örökséggel való kiváló sáfárkodásért: tisztelet és becsület! Tisztelet és becsület a Kodály-emlékév eddigi galántai rendezvényeinek – a Magyar Kultúra Napja, országos ünnepség, a Kodály Zoltán műveltségi vetélkedő országos döntője, a XVII. Kodály Napok, a Szlovákiai Magyar Felnőtt Énekkarok országos minősítő versenye, az éppen zajló hangverseny valamint a még megszervezésre váró XVII. Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűverseny, a Csillagok találkozása, Ady-Kodály-Illyés Kárpát-medencei műveltségi vetélkedő, a Galántai Karácsonyi Zenei Napok, a Kodály Kórusok VI. Galántai Nemzetközi Találkozója főszervezőjének, a Csemadok Galántai Területi Választmányának, élen Mézes Rudolffal és a társszervezőknek a Csemadok Országos Tanácsának és galántai városi szervezetének, valamint a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társaságának, hogy a Kodály Zoltán által sugallt hittel, miszerint: „… itthon is lehet és kell ilyen életet teremteni.” végzik példaértékű munkájukat.  

   A Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar galántai hangversenye is - amely felett Csáky Pál, Európa-parlamenti képviselő vállalt védnökséget - nem csak azért szólt „nagyot”, mert tizenhét év óta minden nyáron a világ sok országából újabb és újabb tehetségek érkeznek Debrecenbe a fiatal zeneművészek nyári akadémiájára, akikből aztán összeáll a zenekar, a Kossuth-díjas Vásáry Tamás – aki zongoraművészként és karmesterként bejárta az egész világot, élete során több mint 100 zenekarral dolgozott együtt, aki a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának örökös, tiszteletbeli - fő zeneigazgatója – vezetésével, hanem azért is, mert a hangverseny szervezői most is hangyaszorgalommal dolgoztak, s így a színre vonuló, a mintegy 80-100 tagú együttest telt ház várta.

   A műsorvezető szerepét, a magyarul és szlovákul egyaránt szépen beszélő Holop Zsóka vállalta. Ő üdvözölte a vendégeket: Berényi Józsefet, Nagyszombat megye képviselőjét, a megyei önkormányzat és az MKP alelnökét, s vele együtt a rendezvényt megtisztelő megyei képviselőket és képviselőjelölteket; Takáč Zsoltot, Galánta város alpolgármesterét, s a jelenlévő polgármestereket és önkormányzati képviselőket; Mézes Rudolfot, a Csemadok országos alelnökét, Görföl Jenőt, a Szövetség országos titkárát, valamint a területi választmány elnökségének megjelent tagjait, továbbá Szalay Szilviát, a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társaságának elnökét és a megjelenteket. „Külön tisztelettel és szeretettel köszöntöm Váradi Judit zongoraművészt, a Debreceni Tudományegyetem Zenei Tanszékének dékán-helyettesét, a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar koncertsorozatának fő szervezőjét.”- mondta a műsorvezető, majd Berényi József köszöntőjét követően elkezdődött a hangverseny.

   Liszt Ferenc, II. magyar rapszódiáját Bolyki Zoltán, a tehetséges ifjú hegedűművész és karmester vezényelte magabiztosan.

   A további műsor: Kodály Zoltán Három dal c. kompozíciója Biri Gergely szólójával; az eredetileg zongorára írott, majd Arthuro Toscanini, a neves olasz karmester tanácsára Kodály által zenekarra feldolgozott Marosszéki táncok, valamint G. Bizet Carmen c. szvitje, (melyben operájának főbb dallamait ötvözi) Vásáry Tamás avatott keze alatt szólaltak meg csodálatosan.

   A hangverseny alatt mindvégig nagyon fegyelmezett, sokat tapsoló közönség állótapsát követően, Vásáry Tamás sem fukarkodott, két ráadást is adott a zenekar. A. Dvořák Szláv táncai közül játszott el egyet, majd J. Brahms közismert művét, V. magyar táncát adta elő. A karmester a közönség tapsát dirigálta. A ráadás számok után a jelenlévők közösen énekelték el nemzeti imánkat, Himnuszunkat.

   A szervezőknek tisztelettel gratulálunk! Mind nekik, mind a szereplőknek köszönjük a zenei élményekben gazdag, csodálatos estét!

               „A zene nem magánosok kedvtelése, hanem lelki erőforrás, amelyet minden nemzet igyekszik közkinccsé tenni.”

(Kodály Zoltán)


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  223/256 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat