logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  462/498 >>

Tanulmányúton Galántán, Kodály Zoltán emlékei nyomában

25.5.2017 15:56 | Mészáros Magdolna

   2017. április 5-én a felsőszeli Széchenyi István Alapiskola hetedikes és nyolcadikos tanulói különleges tanulmányútra vállalkoztak. A Kodály-év alkalmából szerettek volna körülnézni a járási székhelyen, vajon milyen emlékek vallanak a Mesterről.

   A verőfényes áprilisi délelőttön első útjuk a Honismereti Múzeumba vezetett. A történelmi épület emeletén Tavaszi Noémi linómetszeteit nézhették meg. A magyarországi művész munkáit Kodály zenéje ihlette. A csodálatos munkák a legismertebb művek grafikusi megjelenítései. A Háry Jánostól kezdve a Kállai kettős, a Páva-variációk és még sok ismert népdal is mesterien vetíti elénk a magyar népzenéből táplálkozó zenészt. A tárlat megtekintéséhez szakmai magyarázatot is kaptak a tanulók, majd a művek is felcsendültek a kivetítő segítségével. A technika vívmányai mellett az emberi hang, mint a legértékesebb hangszer is szerepet kapott. Vagyis néhány ismert népdalt a felsőszeli gyerekek is elénekeltek tanítóik segítségével. Miután megbátorodtak, még kánonban is elénekeltek néhány katonadalt. A kiállítás megtekintése után végigjárták a múzeum további termeit is, ahol megtekintették a néprajzi kincsek tártatát, valamint a polgárosodás korának lakberendezését.

   Miután feltöltődtek a látottakkal, útjuk a városi parkba vezetett. A park nevezetessége Kodály mellszobra, melyet a tanulók megkoszorúztak. Közben közösen elénekelték az A csitári hegyek alatt... kezdetű népdalt.

   A városban két iskola is viseli Kodály Zoltán nevét: az egyik alapiskola, a másik gimnázium, a vegyeskar pedig Kodály Zoltán Daloskör néven népszerűsíti a Mester műveit már 60 éve. A vasútállomásra a róla elnevezett utcán mentek végig. Az állomásnál meghallgatták a hangosbemondó bejátszását, mely az Esti dal egy részlete, majd készítettünk néhány képet az emléktábláról.

   Kodály tanítása, hatása az eltelt évtizedek alatt sem veszített értékéből. Ezzel a tudattal fejeztük be a tanulmányutat Galántán. Reméljük, a kerek jubileumok alkalmából más iskolák tanulói is ellátogatnak Galántára, tisztelegni nagy zeneszerzőnk előtt.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  462/498 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat