logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  346/439 >>

Zene s a rock Cortio, Polyfónia

23.11.2018 10:57

   A zenekar valódi neve Cortio sextet, ami nem keverendő össze a szextettel, ami valami egész mást jelent. A névből következik, hogy valószínűleg hattagú a formáció, és nem a mai rockvilág egyik bandája. A zenekar talán ez egyik legrégebb Galánta környéki pop és tánczenekar, amely már elektromos hangszereléssel játszott. Az alapítás éve is sokatmondó: 1963. A galántaiak biztosan emlékeznek még a Pionírházra. Akkoriban a szinte kötelezően minden alapiskolás szikra (kisdobos), majd pionír (úttörő) volt. Az ifjúsági pionírszervezet székházában volt a megalakult zenekar próbahelysége, a szervezet pedig a legfőbb a támogatója.

   A zenekart Ľudovít Daubner és Mikovics László alapítota meg, akikhez Edmund Čepiga, Vízvári Tibor és Fáhn Péter csatlakoztak. A zenekarban a korhoz illően a fúvósoknak nagy szerep jutott, de már jelen volt a dobos Beatles-es dobfölszereléssel, az elektromos gitár és elektromos basszusgitár. A zenekarral egy ideig Glassa Márta zongorán és Prokop Karol is játszott. 1965-ben már Gala Pista is tag volt. 1966 – ban a zenekarral játszott Alexander Farkas klarinéton és Tomáš Psota pozaunon. A zenekart alapító tagok - Daubner, Čepiga, Mikovics, Vízváry, Gala és Fáhn Péter, az énekes 1968-ig játszottak Cortio sextet néven popzenét, tánczenét és még dixilendet is a Pionírház támogatásával.

   Az említett év őszén a zenekartagok majdnem mindegyike bevonult két év katonai szolgálatra, és ezzel a Cortio sextett kora véget ért. A katonaság két éve után 1971 tavaszán a zenekartagok újjáalakították a zenekart, de most már Polyfónia sextet néven. A Cortio sextet így tulajdonképpen a Polyfonia elődjének számít, akikről majd legközelebbi számunkban írunk.

 

 A képen a Cortio zenekartagokkal alapított Polyfónia 1972-ből.

 

   A rovatban továbbra is szeretnénk a régebbi  és mai  magyar mátyusföldi amatőr rockzenekarokat bemutatni,  a helyi zenei történésekről hírt adni. Szívesen látunk ehhez az olvasóktól anyagot,  fotókat, megjelent írásokat , korabeli plakátokat , történeteket, kedves dolgokra  és élményekre való visszaemlékezést. Leveleiket  a zenesarock@centrum.sk címre vagy a szerkesztőségbe kérjük.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  346/439 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat