logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  11/466 >>

Zene s a rock - 6 : 3

6.12.2023 20:33 | eReS

    Egy eredményről hogyan lehet dalt írni? Nehezen. Mégis valami ilyet próbáltak meg a Puskás musical szerzői. A magyar aranycsapat legendás balösszekötője volt Puskás Ferenc.   Az ő életének történetébe fért bele a legendás 6 : 3. Az évszázad mérkőzésének kikiáltott Londoni mérkőzésen a magyar csapat megverte az angol válogatottat. A több mint kilencven évig otthonában veretlen futballcsapat 1953 novemberében kikapott a Wembley stadionban. Az 1952-es olimpiai bajnok aranycsapatról is szól a Puskás musical.

   A ligagyőztes nádszegi focicsapat a múlt hónapban jegyeket kapott a polgármestertől a budapesti Erkel színház előadására. Érdekeltségem okán magam is ott voltam az előadáson. Kíváncsi voltam, milyen lehet a zene egy sporttörténethez. Miképpen játszák el a színpadon a meccseket?  Megértem a focicsapatok lelkesítő indulóit és a himnuszokat a mérkőzések előtt, sőt tisztában vagyok a műkorcsolya kűrzenéjének fontosságával, de az 1954-es elvesztett világbajnoki döntő 4 : 2-jét elénekelni  hogyan lehet? Puskás Öcsi élete a futball volt. A focipályán és a focival zajlott minden, ami fontos volt: a gyerekkor, a barátok, a szerelem, a politika. Mindezt nagyon hitelesen és jól adta elő az Erkel Színház társulata. A zeneszerző /Juhász Levente/, a szövegíró /Galambos Attila/ és a koreográfus /Túri Lajos Péter/ igazi musicalt teremtett Puskás Öcsi életéről. A lendületes előadásban a rendező /Szente Vajk/ megtalálta a módját annak, hogyan lehet a sztorit színpadra vinni. Az előadás előtt, a szünetben profi futballisták dekázgattak a teqball asztalon. Táncosok futballmezbe öltözött kara forgott labdákkal a pályán, és közben szólt dal. A rövid párbeszédek világossá tették a történet részleteit. A társadalmi hangulatot és az akkori politikai viszonyokat is megérthette a néző az előadásból. Beleszövődött a történetbe a kivégzett Szűcs Sándor válogatott futballista kivégzése és az akkori kommunista titkosrendőrség /ÁVH – Államvédelmi hatóság/ állandó megfigyelése és zaklatása. Dilemma a besúgás és a család biztonsága közt. 1956 októberében forradalom van Magyarországon. Az orosz tankok leverik. Az aranycsapat játékosai nincsenek biztonságban. Mindenki máshogy látja a jövőjét. A rendszer talál okot a játéktól való eltiltásra. A válogatott csapat legtöbb tagja nyugatra disszidál. Egy napon kinn maradt Puskás is. A Magyar Népköztársaság ünnepelt focistái eltűntek az ország sportújságjaiból. Szinte megszűntek létezni. Még két év eltiltást is el tudtak intézni a nemzetközi futballszövetségben. A gyémánt nem vész el. Puskás visszatért a foci világába, a spanyol Real Madrid csapatával. 1960-ban 4 gólt lőtt a Bajnokcsapatok Európa Kupájának döntőjében. A Nemzetközi Futball Szövetség a FIFA az ő emlékére minden évben kiosztja a legszebb gólért járó Puskás díjat. A Puskás musical erről szól, sok zenével, sok tánccal, sok élvezetes színészi teljesítménnyel. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a futballt, szereti a színházat és a zenének ezt a műfaját.                  


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  11/466 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat