logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  19/354 >>

Óvodaátadás Kajalon

28.4.2022 11:14 | /szf/

Farkas Líviát, Nemeskajal polgármesterét kérdeztük.

   Sok-sok év munkájának, küzdelmeinek az eredménye ez a felújított óvodaépület. Kérem, ismertesse olvasóinkkal ezt a hosszú folyamatot.

   A nemeskajali óvoda 2021-ben felújított épülete sok év munkájának, küzdelmeinek az eredménye. A római katolikus egyház tulajdonában lévő épület az 1950-es években nyitotta meg kapuit a magyar tanítási nyelvű iskola számára, majd 2003-ban itt kapott helyet az óvoda is. Sajnos, a tanulók nagyon alacsony létszáma miatt 2016-ban az iskola, mint intézmény megszűnt és az épületet teljes egészében az óvoda két csoportja vette használatba, ami már abban az időben is kevésnek bizonyult. Az évek során mindig csak a legszükségesebb munkálatokat, javításokat tudta a község, mint fenntartó, önerőből elvégezni. Teljeskörű felújításra volt szükség, mivel az épület nem felelt meg az előírásoknak, sőt már a gyermekek épségét is veszélyeztette. Európai uniós támogatásból szerettük volna megoldani az átalakítást, ehhez viszont hosszútávú bérleti szerződés lett volna szükséges, vagy saját tulajdonban kellett volna, hogy legyen az épület.

   Az ingatlan megvételét Madarász Péter alpolgármester már 2007-ben indítványozta, akkor ment az első levél a Nagyszombati Főegyházmegye címére. Az egyházzal való tárgyalások érdemlegesen csak Mons. Orosch János nagyszombati érsek hivatalba lépése után mozdultak meg, mindazonáltal még számtalan levélre és személyes találkozásra volt szükség ahhoz, hogy végül 2017-ben a község megvásárolhatta az épületet és a hozzá tartozó udvart.

   Naivan azt hittük – az eddigi tapasztalatok után -, hogy a nehezén túl vagyunk. Hát, nagyot tévedtünk! További 4 évnek kellett eltelnie – a projektdokumentáció többszöri átdolgozása, vélemények, határozatok sokasága, a kiírásra való pályázat megírása és beadása, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium /amely időközben megszűnt/ jóváhagyása és az anyagi támogatás odaítélése, a háromszor megismételt közbeszerzési eljárás, számtalan ellenőrzés, az egész épület kétszeri kiürítésé, majd visszaköltöztetése után végre 2021-ben elkezdődhettek a munkálatok.

 

Hogyan oldották meg a felújítás ideje alatt az intézmény működését, hogyan viszonyultak mindehhez a gyerekek, a szülők és a pedagógusok? Milyen körülmények között folyik ma az oktató-nevelő munka?

   Mindenkit - szülőt, pedagógust, képviselőt - megviselt ez az áldatlan helyzet, az állandó magyarázkodás, hitegetés, hogy a következő iskolaévtől, a jövő évtől talán, januártól biztosan a felújított épületben folytatódik az oktató-nevelő munka. Természetesen tisztában voltunk - vagyunk azzal, hogy mindez adminisztratív szempontból nagyon időigényes és mindent megpróbáltunk, de nem rajtunk múlott. Itt jegyzem meg, hogy a végső ellenőrzés a munkálatok befejezése után 2021 novemberében megtörtént, mindent rendben találtak az illetékesek, viszont az anyagi támogatást még mindig nem folyósították. Áthidaló kölcsönt volt kénytelen felvenni a község, hogy a kivitelező cég számláit ki tudjuk fizetni.

   A felújítás alatt a kultúrházban oldottuk meg az óvoda működését. Ugyanis a pandémia alatt többször kellett bezárnunk hosszabb-rövidebb időre, amit már úgyis nehezen viseltek a szülők, gyerekek egyaránt. A közegészségügyi hivatal jóváhagyásával így tudtuk biztosítani kb. 30 óvodás ellátását.

 

Mikor került sor a felújított épület ünnepélyes átadására, kik voltak jelen az eseményen?

   A felújított épületet ez év január 10-én vették birtokukba a gyerekek. Az ünnepélyes átadásra március 9-én került sor, amelyen Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke, Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke, Orbán Béla tervezőmérnök, Ing. Konrád Imrich építésfelügyelő, a Prima banka Slovensko galántai részlegének egyik vezetője, a képviselőtestület tagjai, az óvoda, valamint a községi hivatal alkalmazottai vettek részt. Miután Halász Imre atya felszentelte az intézményt, vendégeink megtekintették óvodánkat, ahol a gyerekek kis kultúrműsorral kedveskedtek a résztvevőknek.

   A pályázat által az eddigi két osztály – 1 magyar és 1 szlovák nyelvű – mellett a következőkben egy harmadikat is tudunk nyitni, 64 óvodás számára tudunk férőhelyet biztosítani. Emellett hálóterem, 2 mosdó, étkezde és konyha, korszerűsített fűtés, valamint az udvarban új mászókák, hinták szolgálják a gyerekeket.

   A következő, nem kis feladatunk az udvar rendbehozatala, amely az átépítés alatt teljesen tönkrement. De ez minden építkezés velejárója. Szintén próbálunk rá támogatást szerezni, mert a község költségvetéséből nem tudjuk teljes egészében megoldani.

   Ezúton is szeretném köszönetemet kifejezni mindenkinek, aki bármivel hozzájárult ahhoz, hogy legkisebb lakosaink végre gyermekekhez méltó megfelelő környezetben töltsék napjaikat.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  19/354 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat