logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  20/354 >>

Mellékvágányon

22.4.2022 08:43 | Baranyay Zsolt

   Most, 2022 tavaszán, immár két éve tart az az időszak is, mióta a szlovák parlamentben nincs képviselete a Szlovákiában élő magyar nemzetrésznek. Éppen elég idő volt ez ahhoz, hogy megtapasztaljuk, a magyar érdekképviselet hiánya esetén nem csak népünk, hanem az általunk lakott régiók is teljes egészében mellékvágányra állíttatnak, sőt, esetenként kimondottan rosszindulatú intézkedéseknek vannak kitéve. Hiába a mézes-mázos szavak, az OĹANO párt esetenkénti szóban kinyilvánított támogatása, amikor tettekről van szó, sajnos továbbra is ugyanaz a helyzet, mint a 90-es évekbeli Mečiar-vezette, vagy az első Fico-kormány idején volt. Hogy egy szimbolikus és jelzésértékű dologgal kezdjem: alig három éve, hogy tájainkon a magyar nyelvű helységnévtáblákat a szlovákkal azonos méretűre cserélték, járásunkban a legtöbb helyen a szlovák táblákat még nagyobbra cserélését, csak hogy a magyarnál nagyobb legyen. Magyarul (is) beszélő járási elöljárót alig találunk, viszont a liberálisnak mondott SaS politikusai s az úgyszintén liberális hátterű szlovák fősodratú sajtó magyar veszéllyel riogatnak, az ukrajnai történések és Dél-Szlovákia közt vonnak párhuzamot. A nemrég módosított állampolgársági törvény nemhogy elhárította volna az akadályokat a kettős állampolgárság felvétele elől, hanem még szűkítette is annak lehetőségét. A fejlesztési tervekben a déli régiók egyre hátrébb sorolódnak. A járásunkból ékes példa erre a több mint egy évtizede tervezett sellyei elkerülő út és az új Vág-híd sorsa. Csak aki nem akarja, az nem látja, hogy parlamenti jelenlét nélkül a magyarság minden területen egyre visszább szorul majd, s vele együtt sorvad el az általunk lakott térség is, mindaddig, amíg teljesen fel nem adjuk magunkat.

   Bízom benne, hogy mindenki, aki a magyarság érdekképviseletét valaha is komolyan gondolta, az elhangzottakat tudatosítja, s ennek fényében cselekedik.

Részlet Baranyay Zsolt március 15-én, Hosszúfalun és Zsigárdon elhangzott beszédéből.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  20/354 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat