logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  381/468 >>

Fesztiválértékelő 2018

24.10.2018 09:03 | -szf-

   A Kaszás Attila Kulturális Fesztivál idei rendezvényei az eddigi legszínvonalasabbak voltak. A résztvevők száma, az előadások, foglalkozások, az oktatás színvonala méltó volt a nemzetközi jelzőhöz. Mert távoli vidékekről, sőt határon túlról is nagyon sokan érkeztek. Nagy jelentősége volt annak, hogy a régiekhez, az évek óta résztvevő oktatókhoz és hallgatókhoz azonnal csatlakozni tudtak a legújabbak. A kialakult légkör, a rendezvények tartalma, hangulata, kisugárzása a szervezőket is dicséri. Kiss Lászlót, a Kaszás Attila Kulturális Fesztivál ötletgazdáját és főszervezőjét kérdeztük az idei rendezvények lefolyásáról.

   A kulturális eseménysorozat 2018. június 9-én a kistérségi kézműves táborral kezdődött. Öt napon keresztül a tájházban és annak udvarán folyt a munka. Átlagban 60 résztvevő, főleg gyerek, tanulta az egyes mesterségek csínját-bínját. Természetes alapanyagokból, a négy évszak jegyében készültek ékszerek, dísztárgyak, használati kellékek. De volt agyagozás és makramé készítés is. Szomolai Adrianna, Szomolai László, Darázs Enikő, Szabó Andrea, Žiaček Margaréta, Lukács Bianka, Čaprda Erzsébet és Lukács Karola foglalkoztak naponta az érdeklődőkkel. Az elkészült tárgyak egy-egy darabja a tájház állandó kiállításán látható ezután.

   A június 30-án kezdődött verstábor szakmai vezetői Kiss Szilvia és Gál Tamás színművészek voltak. Az idei tábor témája Veörös Sándor munkássága volt. Beszéd- és helyzetgyakorlatok, verselemzés, dramaturgiai tudnivalók alkották a szakmai részt. A Csavar Színház előadásában Arany János Jóka ördöge című elbeszélő költeménye aratott nagy sikert a táborozók körében. A tábor zárórendezvénye Veörös Sándor költeményeiből összeállított színpadi játék volt.

   Soha nem látott részvétellel, napi átlagban 140 résztvevővel, augusztus 7-én kezdődődött a gyermek és felnőtt néptánc és népzenei tábor. A tájház, a kultúrház, a KIC helyiségei, a szabadtéri színpad és a nyugdíjasok otthona volt a helyszíne az egyes műhelyeknek. Oláh Attila, Kovács Anita, Bitter Péter és Fecske Renáta bogártelki, mezőkölpényi és vág-garam közti táncokat tanítottak. A zenét Takács Ádám, Lelkes Tibor, ifj. Csoóri Sándor, Joó Bence, Mester László, Varsányi Ildikó és Farkas Róbert biztosították.

   Az énekoktatást Korpás Éva vezette. A zeneoktatás két csoportban zajlott: a kezdőkért Lakatos Róbert és Hanusz Zoltán, a haladókért Halmos Attila, Árendás Péter és Mohácsi Albert feleltek. A tábor minden napját hangulatos táncház zárta a KIC-ben.

   A Kárpát - medencében élő népek folklórfesztiváljának helyszíne a szabadtéri színpad volt. Első este a Pósfa zenekar zenélt és Csiba Júlia énekelt, a második napon a Rév zenekar játszott. Augusztus 9-én az Esszencia Produkció műsorát, az utolsó nap estéjén pedig a táborozók közös műsorát és a Csallóközi Néptáncegyüttes fellépését láthatta a közönség. Az esti műsorokra összesen 800 – 1000 ember volt kíváncsi.

   Augusztus 7-én, a Fesztivál nyitónapján adtuk át a Pro traditione Díjat, amelyet ebben az évben a Pósfa zenekar kapott eddigi tevékenysége elismeréseképpen. Régi ismerőseink, hiszen kiskoruktól rendszeres résztvevői táborainknak. Talán sokan tudják róluk, hogy 2017-ben a Duna TV Fölszállott a páva népművészeti versenyének kategória-győztesei lettek.

   A szervezők köszönik a szálláslehetőséget, amelyet az iskola és Kolozsi János panziója biztosított. Továbbá köszönet a királyrévi Farkas vendéglőnek az étkezés biztosításáért és Szikura Ferenc mérnöknek, a királyrévi Agrostaar Kft. igazgatójának a finom ételekért. Köszönet Kolozsi János vállalkozónak a sörsátorokért, melyek elengedhetetlen kellékei voltak a táboroknak.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  381/468 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat