Összes cikk ebben a kategóriában  Összes cikk ebben a kategóriában
<<  141/170 >>

Kismácsédi összefüggések

19.10.2017 15:06 | Varga Ferenc

   Egy ország népének a harca egy rendszer ellen.

   Kismácséd lakossága az 1956-os eseményekről csak a sajtóból szerzett tudomást. Természetesen, az akkori rendszer rendszerellenesnek állította be az eseményeket. Nagy Imrééket és a velük szimpatizáló, a magyar szabadságért harcoló embereket a dolgozó nép, a kommunista rendszer ellenségeként.

   Az 1947-48-as deportálás és kitelepítés, az ún. lakosságcsere Kismácséd lakosságát is megtizedelte. A Biliczky-család nagy része sem kerülte el a kitelepítést. Biliczky Vince és családja a Baranya megyei Monyoród kisközségbe kerültek. Biliczky Rozália fia András, 1934. május 2-án született, még Kismácsédon. Tudását, tehetségét viszont a nem éppen könnyű körülmények ellenére is kamatoztatni szerette volna. Nyolc évvel a kitelepítés után, kitörve a monyoródi környezetből, már a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatója volt. A forradalmi események ideje alatt, október 31-én Kistarcsán, a Deák Ferenc utca 1-ben csatlakozott a tömeghez. A fegyvertelen tömeg a fegyveres túlerővel találta magát szemben. A fegyverek eldördültek. András mellkasi, tüdőlövést kapott. Biliczky András tragikus sorsa beteljesedett. Élt 22 évet.

   Tragikus sorsa megviselte a monyoródi Biliczky és Mészáros családot, valamint a kismácsédi Biliczky-, Mészáros-, Balogh- és Varga családokat. Örök nyugalmat a monyoródi temetőben lelt. Neve, szabadságharca egybeforrt az 1956-os forradalom és szabadságharcban életüket áldozó hősök és mártírok tiszteletével és emlékezetével. Nevét A FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARCCAL ÖSSZEFÜGGÉSBEN ÉLETÉT VESZTETT SZEMÉLYEK ADATAI dosszié jegyzi.

   Biliczky András, amíg Kismácséd magyar lesz, neved nem merül feledésbe.

   Kismácséd önkormányzata, a Csemadok helyi alapszervezete, az MKP helyi alapszervezete, valamint az emlékező lakosság 2017. október 22-én koszorúzással emlékezik meg a hősökről és áldozatokról. A koszorúzási ünnepséget szentmise előzi meg az Antióchiai Szent Margit római katolikus templomban. A koszorúzás a Hősök-szobránál lévő 1956-os emlékműnél lesz megtartva.  

   Minden emlékezőt szeretettel várunk!


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
Összes cikk ebben a kategóriában  Összes cikk ebben a kategóriában
<<  141/170 >>

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat
EGYETÉRTEK    Elutasítom