Összes cikk ebben a kategóriában  Összes cikk ebben a kategóriában
<<  10/147 >>

A májusfa

21.5.2021 08:43 | Száraz Pál

   Szép hagyomány, falvaink egykori fiataljainak kedves szórakozása volt a májusfa-állítása. Minden legény kiszemelt jövendőbelijének háza elé májusfát állított. Ez a szép szokás a következőképpen történt.

   Május elseje előtti estén a legények kilopóztak a közeli erdőbe, ahol kivágták a már előre kiszemelt fát. Ezt nagyon óvatosan tették, mert a fakivágás rendszerint tilos volt, ezért kerülni kellett a csősszel, vagy az erdésszel való találkozást.

   Ilyenkor éjjel, ha az ember végigment a falun, a „lányos házak” előtt szorgalmasan dolgozó legényeket talált. A kapu mellé gödröt ástak abba állították a májusfát. Másnap reggel aztán a friss májusi szélben ott lengett házak előtt a sok cifra májusfa, tarka szalagokkal díszítve, melyeket előzőleg kértek a lányoktól. Sok májusfán szép díszítésű mézeskalács - szívet, sőt némelyikén borospalackot is látni lehet.

   A lányok reggel szívdobogva figyelték, áll-e a ház előtt a májusfa, ugyanis a néphit azt tartotta, hogy amelyik ház előtt májusfa áll, annak „eladó” lánya, még abban az évben férjhez megy szíve választottjához.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
Összes cikk ebben a kategóriában  Összes cikk ebben a kategóriában
<<  10/147 >>

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat
EGYETÉRTEK    Elutasítom