logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  29/176 >>

A magyar rovásírás Felvidéken kívüli emlékei - 8. rész

31.10.2021 10:32 | Friedrich Klára

Árpád-kori rovásemlékek

   Vajon írhatott-e Árpád fejedelem rovásírással? Több rovásemlék alapján igennel válaszolhatunk a kérdésre. Nézzünk néhányat közülük!

   A XVI. századi Csíki Székely Krónikában olvashatjuk: „Álmos fia Árpád vezérlete alatt bejövén, Zandirhám rabonbán követeket küldve fogadá… s a Hat Kőszert, a hat kőre metszett törvényt kitévén rabonbáni módra Budvárban áldozatot tartván a kövekről törvényeket olvasott föl és alkalmazott nemzetére…” Szabó Károly történész (19. sz.) szerint a rabonbáni méltóság ravó bán-t, rovó bán-t jelent.

   A Homokmégy-Halom-i honfoglalás kori temetőből előkerült nyíltartó tegezhez tartozó csontlemezről írja Dienes István régész: „Azt is meg merem kockáztatni, hogy a rovásfeliratos tegez hordozója akár magát Árpádot vagy a nagyfejedelem hozzátartozóit szolgálta.”

   Ugyancsak IX. századi a békés-povádi temető lovassírjában talált íj, ennek csontborításán összerovás, azaz ligatura vagy nemzetségjel van. Megfejtésem szerint: J, L, S, azaz: JeLeS.  

Jel íj csont borításán

   A benepusztai szíjvég 1834-ben került elő, a IX. században élt „Bene vitéz” sírjából. Négy rovásbetű és egy nemzetségjel látható rajta.

 

Újpesti rovásemlékek

   Az Újpesti Helytörténeti Gyűjteményben (Új neve: Neogrády László Helytörténeti Gyűjtemény, 1043 Bp. Berda József u. 48.) két rovásírásos cseréptöredék látható, a Duna újpesti szakaszának partjáról kerültek a gyűjteménybe. 

   A tárlóban, amelyben több más régészeti lelet mellett a két rovásemléket elhelyezték, a következő ismertető olvasható: „A honfoglalás korában a Duna partvidékén feküdt a vezértörzs szálláshelye, Anonymus szerint 904-től itt táborozott Kurszán fejedelem.”

   A kisebbik töredék kb. 2 x 3 cm méretű. Megfejtésem szerint: A jobb oldalon G vagy L betű részlete. Utána  A vagy Á végül  M betű látható. A töredék olvasata: GÁM vagy GAM; LÁM vagy LAM, ez utóbbi talán a TÁLAM szó részlete.  

Újpesti cseréptöredék

   A nagyobb cserépdarab mérete kb. 5 x 7 cm. A szintén jobbról balra haladó szöveg latin betűkkel: UKROGYÁM. Mivel ez is csak egy töredék, jelentése bizonytalan. Bal felső sarkában is láthatók karcolatok, 1-es számjegyek  bal szélen egy O, valamint egy címerpajzs. 

Újpesti korsótöredék


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  29/176 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat