logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  5/7 >>

Halálosan mérgező növények a kertben

20.9.2019 14:09 | Józsi bácsi

   Halálosan mérgező növények a kertben – amelyekről tudunk, és amelyek jól titkolják

   Vannak növények, amelyeknek közismert a mérgező mivoltuk, messziről elkerüljük őket. Más fajok viszont nem kevésbé mérgezőek, mégis csak kevesen tudják róluk, hogy érintésük, elfogyasztásuk veszedelmes. Kisgyerekes házaknál fokozottan figyeljünk rá, hogy ezeket a növényeket ne ültessük, és a gyerekekben is tudatosítsuk, hogy ne egyenek úgy általában semmilyen ismeretlen bogyót, virágot, magot, levelet (sajnos minden évben előfordul, hogy ovisok dézsmálnak meg mérgező növényeket, amikor a szülő vagy az óvó néni éppen nem figyel.

 

Aranyeső (Laburnum anagyroides)

   Először is tisztázzuk: az aranyeső nem azonos a koratavasszal nyíló aranyvesszővel (amit mindenki aranyesőnek nevez, tévesen). Az aranyeső egy májusban virágzó, pillangósvirágú növény, aranysárga, lecsüngő fürtjei vannak, az akáchoz hasonlít. Ennek a növénynek minden része, különösen a termese halálosan mérgező. A mérgezés tünetei: hányás, hasfájás, szívritmus zavarok, kábultság, mely akár eszméletlenséghez vezet. 

 

Csattanó maszlag (Datura stramonium)

   A Datura gyomnövény, de ma már dísznövényként is nevelik. Az éjszaka nyíló növény minden része alkaloidokat tartalmaz. Az atropintartalmú növényi részek fogyasztását követően az arc kipirosodása, a nyálkahártyák szárazsága, gyorsabb pulzus, bódultság, aluszékonyság és tág pupillák figyelhetőek meg. Gyermekek esetében különösen a mag jelent veszélyforrást, akár 15-20 mag elfogyasztása is halálos lehet. Nem véletlen, hogy Indiában kedvelt eszköze az ön- és szerelmi gyilkosságoknak.

 

Gyűszűvirág (Digitalis)

   A kertek nagy kedvence a szépséges, harang alakú virágok füzérével díszítő gyűszűvirág. Legismertebbek a piros gyűszűvirág (Digitalis purpurea), és a gyapjas gyűszűvirág (Digitalis lanata), mindkettő minden része tartalmaz a gyógyászatban használt méreganyagot. Házilag nem alkalmazható, mert ha a növény bármely része a tápcsatornába kerülve mérgezést, hányást, hasmenést, szívritmuszavart okoz. Súlyos esetben szívelégtelenséget, légzésleállást, halált válthat ki. 

 


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  5/7 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat