logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  6/7 >>

A gyümölcsfák kora tavaszi gondozása

19.4.2019 18:55

   Növényvédelem

   Április elején már ébredeznek azok a kártevők, amelyek téli védelmet találtak a gyümölcsfák törzsének és vastagabb ágainak felváló kéregpikkelyei alatt. Ha most fakaparóval és drót-kefével letisztogatjátok a fákat, a kéregtörmeléket fóliára gyűjtitek és elégetitek, akkor rengeteg kártevőtől szabadultok meg, kevesebb gondotok lesz a nyári növényvédelemmel.

   Ehhez a munkához tartozik az a fontos feladat is, hogy a fák koronájában csúfoskodó moníliás gyümölcsmúmiákat, a hernyófészkeket és a tojáscsomókat le kell szedni és el kell égetni.

 

   A metszésről se feledkezzünk el

   Néhány kerti növényt minden tavasszal termőre kell metszeni. Ilyen az őszibarack fája, amelynek az egyéves vesszőit metsszük vissza ügy, hogy a termővessző alatt (vagy közelében) egy rövid ugarcsap is maradjon a jövő évi termés érdekében. Az őszibarack- és a kajszifáknál a metszést nem szabad elsietni. Ennek akkor van a kedvező ideje, amikor a virágrügyek már bontakozni kezdenek.

   Meg kell metszeni a meggyfákat is, mégpedig úgy, hogy a felkopaszodott gallyak tövén fejlődött egyéves vesszőt hagyjuk meg.

 

   Ápoljuk a talajt is

   Ne hanyagoljuk el a gyümölcsfák talajának ápolását! Ha ősszel nem történt volna meg, akkor most ássunk a fák aljának a földjébe érett istállótrágyát, tőzeges sertéstrágyát vagy műtrágyát. A felásott terület a koronacsurgón belül legyen. Ha szűkös volt a téli csapadék, akár már most meg lehet kezdeni a gyümölcsfák öntözését.

 

   Nem maradhat el a permetezés sem

   Igaz, szükséges rossz, de nem élhetünk meg permetezés nélkül. Különösen a szőlő és a gyümölcsfák szorulnak rá a vegyi növényvédelemre. Sok gondot okoz az őszibarackfák levélfodrosodása. Most még egyszer hatásosan védekezhetünk a levélfodrosodás ellen, ha az őszibarackfákat Orthocid 50 WP 0,2%-os oldatával permetezzük. Peronoszpórák és folt betegségek ellen hatnak a réz tartalmú szerek és a mankoceb hatóanyagú szerek.

   Szinte minden gyümölcsfát, illetve a virágokat vagy a gyümölcsöt károsítja a monília nevű gombabetegség, ezért fel kell készülni az ellene való permetezésre.  A szaküzletekben kellő tájékoztatást, tanácsot kaphatunk az ellenük való védekezőszerekről.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  6/7 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat