logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  11/22 >>

Népi gyermekjátékok

26.3.2018 19:35

Macskát húzni /Vízkelet/

   Négy fiú játszik. Ketten egymásnak háttal fordulva, négykézlábra ereszkedve. A másik kettő ráfekszik a négykézlábra ereszkedők hátára, úgy hogy fejük egymás felé legyen, és a lábukat az alattuk lévők nyakába kapcsolják. Ezután mindkét karjukat hátranyújtják s megfogják egymás kezét. Az alattuk lévők mászni kezdenek ellentétes irányba, ők pedig húzzák egymást. Aki leesik, az a vesztes.

Csillagugrás /Pered/

   Nyolc fiú játszik. Négy-négy fiú együtt van. Négy fiú lesz kint, a másik négy pedig bent.               kintiek derékba hajlanak, ülepüket összeteszik, s így csillagformát alkotnak. Ha valamelyik leesik vagy félrecsúszik, akkor megveszti a játékot. helyet cserélnek.

Vágfarkasdi gulajsza

   Kb. 12 fiú játszhatja. A legügyesebb dobó jó magasra feldobja a botját a levegőbe. A többiek botjukkal igyekeznek eltalálni, közben hangosan kiabálják: Gulajsza, gulajsza. Aki eltalálja a feldobott botot, az lesz a feldobó.

Labdakergetőcske /Deáki/

   Számolnak huszonötöt, és akire a huszonötödik jut, az a fogó./paca/. Most feldobják a labdát jó magasra és elkezdenek futni. A paca elkapja a leeső labdát és valakit megdob. Ha eltalálja, akkor ketten lesznek a pacák, ha pedig nem, akkor újból kezdik az egészet. Ha már ketten vannak a pacák,  akkor könnyebb a dolguk, mert mikor feldobják  a labdát és futni kezdenek, az egyik paca fut a fiúkkal, a másik meg ő utána dobja a labdát. Ő felkapja és a legközelebb állót megdobja. Igy folyik a játék, míg mindenkit meg nem dobnak.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  11/22 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat