Összes cikk ebben a kategóriában  Összes cikk ebben a kategóriában
<<  26/121 >>

Sikertelen árverés és a jelzálogjog elévülése

29.12.2021 12:13 | JUDr. Bános Róbert, ügyvéd

   Cikkünkben egy édesanya és fia tipikus hétköznapi történetét szeretnénk elmesélni. Ügyfeleink hitelszerződést kötöttek az egyik bankkal, amely alapján hosszú éveken keresztül kötelesek lettek volna törleszteni a banki hitelt. A bank ezzel párhuzamban pedig bejegyeztette a jelzálogjogot az illetékes földhivatalnál, ahogy az lenni szokott.

 

Fizess! Vagy ellenkező esetben tető nélkül maradsz!

   Ha az adós nem törleszti a hitelét a szerződésnek megfelelően, a bank első ízben felszólítást küld az adósnak. Amennyiben azonban hosszabb ideig elmarad a törlesztőrészletek megfizetése, ez végső soron a fedezetként felajánlott ingatlan elvesztéséhez is vezethet, tehát a bank értékesítheti a felajánlott ingatlant. Sajnos nem volt ez másként ügyfeleink esetében sem, amikor is anya és fia rossz anyagi helyzetbe került, így nem tudták tovább törleszteni a bankkal szembeni adósságukat.

 

A zálogjog megszűnése elévülés esetén

   A banki felszólítások folyamatos küldését követően ügyfeleink értesítést kaptak a banki hitel lejáratáról. Amit sokan nem tudnak, hogy ettől a pillanattól számítódik az elévülési idő. Mivel a bank az elévülés fennállása alatt nem tette meg időben a kellő lépéseket, így három év után a végrehajtási joga elévült. Fontos kihangsúlyozni, hogy a törvényből kifolyólag a zálogjog is elévülhet, viszont nem korábban, mint a biztosított követelés (hitel). Az egyes eseteknél vigyázni kell arra, hogy amennyiben a hitelszerződés szerinti követelés elévül, még nem jelenti azt, hogy az ügyfelek tulajdonában lévő ingatlant terhelő zálogjog is automatikusan elévül, ha a bank a három éves elévülési időn belül kezdeményezi a jelzálogjog érvényesítését.

   Így is történt, a bank nem érkezett időben benyújtani a javaslatát a bíróságon, hogy az adós kifizesse tartozását, így ezen joga elévült, viszont a jelzálogjog érvényesítését már korábban kezdeményezte, melyről ügyfeleinket is tájékoztatta. A bank tehát megpróbálta ügyfeleink jelzáloggal terhelt ingatlanját árverés útján értékesíteni. Az árverés viszont sikertelenül ment végbe, így időben történt meg a jelzálogjog érvényesítésétől való visszalépés.         

 

A haladéktalan intézkedésnek köszönhetően az utolsó pillanatban leállították az árverést

   A jelzálogjog érvényesítésétől való visszalépés után ismét hosszabb idő telt el, míg a bank újabb árverés során próbálta értékesíteni az ingatlant. Ügyfeleink mondhatni az utolsó pillanatban nyújtották be az indítványt a bíróságnak haladéktalan intézkedések elrendelése érdekében, mely alapján a bíróság mindaddig tilalom alá helyezi az ingatlan eladását egészen az ügyben, mígnem az érdemben hozott döntés jogerőre nem emelkedik. Ügyfeleink célja az volt, hogy a benyújtott keresettel elévülési kifogást emeljenek, és hogy bírósági védelemhez folyamodjanak. Szerencsére a bíróság az ő javukra döntött, így ügyfeleink már a végrehajtható haladéktalan intézkedéssel a kezükben szaladhattak egyenesen az árverésre, ami ezáltal az utolsó pillanatban hiúsult meg. Ügyfeleink ezzel időt nyertek a kereset benyújtására, hogy a bíróság az ügyben érdemi döntést hozzon, mely kimondja, hogy az ingatlanokat nem terheli jelzálog (mely ellen elévülési kifogást emeltek).

 

Minden jó, ha vége jó

   A bank bár oroszlánként küzdött a per során, a bíróság mégis kimondta, hogy nem csupán a biztosított kötelezettség, hanem bizonyíthatóan ugyanúgy a jelzálogjog is elévült. A bíróság az érvelésében szintén rámutatott, hogy a jelzálogjog esetében az általános elévülési idő három év, mely attól a naptól számítva kezd telni, amelyen a jogot először gyakorolhatták volna, tehát attól a naptól kezdve, amikor a bank érvényesíthette volna jelzálogjogát.

   Történetünkben rámutattunk arra, hogy érdemes a végsőkig küzdeni, még akkor is, ha elsőre reménytelennek és kilátástalannak tűnik a helyzet. Ügyfeleink számára szerencsésen végződött az ügy, hiszen tető maradt a fejük felett, bár nem kis erőfeszítés kellett ahhoz, hogy ne veszítsék el azt. Az egyik legfontosabb tanulság, hogy a hitelező is bármikor hibázhat, nem csupán az ügyfeleinkkel szemben. 

 

Mit tehetünk tehát, ha hasonló helyzetben találjuk magunkat?

   Amennyiben Ön vagy valamely ismerőse is hasonló cipőben jár, ne féljen szakemberhez fordulni és tanácsot kérni, egy jó ügyvéd vagy ügyvédi iroda segíthet a megfelelő dokumentumok kidolgozásában és kész felvenni a harcot a hitelezővel szemben, amennyiben az nem a törvénynek megfelelően jár el.

JUDr. Bános Róbert

www.banos.sk


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
Összes cikk ebben a kategóriában  Összes cikk ebben a kategóriában
<<  26/121 >>

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat
EGYETÉRTEK    Elutasítom