Összes cikk ebben a kategóriában  Összes cikk ebben a kategóriában
<<  41/108 >>

Az ápolt, szép gyepért

26.4.2020 09:06 | Dr. Bálint György

   Rendszeres nyírás

   Ollóval, kézi vagy motoros fűnyírógéppel nyírhatjuk a gyepet, de a szerszám éles legyen, hogy elvágja, és ne szecskázza fel a fűszálakat. A gyepet minden héten nyírni kell úgy, hogy a megmaradt tarlón a fűszálak 4-5 cm hosszúak legyenek. A lekaszált fű nem maradhat a gyepen, azt vagy a gép szedi fel, vagy magunk gereblyézzük össze. A komposztot gazdagítja, de ahhoz, hogy gyorsan elkorhadjon, össze kell keverni egyéb szerves kerti hulladékokkal.

   Az őszi telepítésű, fiatal gyepet ajánlatos a nyírás után meghengerezni, mert ez elősegíti a fűtövek bokrosodását, minthogy a gyepet alkotó fűfélék minden szárcsomónál képesek gyökeret fejleszteni.

 

   Bőséges öntözés

   A mi, aszályosra hajlamos klímánkon a rendszeres és bőséges öntözés elengedhetetlen követelménye a szép pázsitnak. Lehetőleg este, (automata öntözőrendszerrel éjjel) öntözzünk, de feltétlenül kerüljük el az öntözést napsütéses időben, mert akkor igen nagy a víz párolgási vesztesége.

 

   Tápanyag-utánpótlás

   A rendszeresen nyírt gyep igen sok tápanyagot veszít, ezért most tavasszal, feltétlenül szükség van a trágyázására.

 

   Figyeljünk a gyomokra!

   Nincs olyan gyep, amelyben ne jelennének meg a gyomnövények. Ezek közül a legagresszívebbek a tarack, a moha, a gyermekláncfű, a széles levelű útifű, újabban pedig a madársóska. Keskeny pengéjű gyomásóval vagy vegyszerrel szabadulhatunk meg tőlük.

 

   5. Levegőztessük a talajt!

   Az idősebb gyepek felújítása el sem képzelhető levegőztetés nélkül. Erre most már kiváló kézi és motoros gépek állnak rendelkezésre, amelyek meglazítják az öntözés és a taposás következtében megülepedett talajt. A módszer nálunk még nem elterjedt, érdemes kipróbálni!

Aki mindezt teljesíti, az bízvást örülhet a szép pázsitjának! És május közepéig még lehet új gyepet is telepíteni!


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
Összes cikk ebben a kategóriában  Összes cikk ebben a kategóriában
<<  41/108 >>

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat
EGYETÉRTEK    Elutasítom