logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  11/142 >>

Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny mátyusföldi területi seregszemléje

22.6.2019 18:41 | Futó Mária

   Bár május 16-án esős, zord reggelre ébredtünk, ez senkit sem tántorított el attól, hogy nagy elánnal, teli várakozásokkal elinduljon Zsigárdra, Mátyusföld legszebb községeinek egyikébe, mely immár tizedik alkalommal adott teret az Ipolyi Arnold Magyar Népmesemondó Verseny egyik országos elődöntőjének, melynek célja a hagyományos mesemondás, történetmesélés népszerűsítése.

   A több mint 60 alapiskolás gyermek vidám csacsogásával már 8 óra előtt életet vitt az addig csendes kultúrházba. Sokan fedezték fel tavalyi ismerőseiket, rég látott kis barátaikat, akikkel szinte minden évben mesemondóként itt találkoznak. A kísérő pedagógusok, szülők gondos irányításával egy-kettőre megtelt a nagyterem gyönyörű népviseletbe öltözött lányokkal, fiúkkal. A rendezvényt Mézes Rudolf, a Csemadok Galántai Területi Választmányának titkára nyitotta meg, aki szokásához híven percek alatt vidám hangulatot teremtett, és nyomban sikerült feloldania a kicsit izgulósabb versenyzők feszültségét is. A bíráló bizottság tagjainak bemutatása után a versenyzők három csoportra oszolva elvonultak kultúrház, a Községi Hivatal, illetve a Kulturális és Információs Központ /KIC/ kijelölt termeibe, és elkezdődött a megmérettetés.

   A zsűri helyzete – mint általában – most sem volt egyszerű, hiszen minden egyes versenyző a maximumot hozta ki magából. Idén valóban nagyon jó válogatásokat hallhattunk, látszik, hogy a hozzáértő pedagógusok nem vették félvállról munkájukat. Dicséretre méltó, hogy egyre több gyermek adta elő meséjét tájszólással, s nem is akárhogyan, bizonyítva ezzel, mennyire fontosnak tartják a hagyományok őrzését. Csak egy volt a gond: a rozsnyói országos döntőbe nem juthat tovább mindenki.

   A versenyzők produkcióik előadása utána KIC-ben kézműves foglalkozásokon vettek részt, a bíráló bizottság pedig igyekezett kiválasztani az egyes kategóriák legjobbjait az országos döntőbe. A kultúrházban sorra kerülő közös ebéd után a zsűri értékelte a versenyt. Megdicsért minden versenyzőt, aki becsülettel megtanulta a cseppet sem könnyű, néha elég terjedelmes mesét, s ünneplőbe, vagy népviseletbe öltözve ennyi ember elé kiáll, és bátran elő is adta. Köszönet illeti a felkészítő pedagógusokat, illetve a szülőket, akiknek szintén nagy szerepük volt abban, hogy ilyen színvonalas előadásokat hallhattunk, s nem utolsó sorban a szervezőknek, akik szintén mindent megtettek a rendezvény sikeréért.

   Rozsnyón, a 2019. június 3-4-én sorra kerülő országos döntőn régiónkat az egyes kategóriákban a következő mesemondók képviselik majd:

   I. kategóriában: Bugár Zsombor és Menyhárt Zsolt Nádszegről és Szullo Vanda Vágsellyéről

   II. kategória: Bitter Karolína és Karvai Vittorio Negyedről, Csiba Márió Nagyfödémesről Pleva András Álmos Alsószeliből és Szőke Donát Hidaskürtről

   III. kategória: Alföldi Dóra Nádszegről, Bukovský Dorottya Deákiból, Lénárt Dóra Felsőszeliből, Nagy Georgina Negyedről és Pleva Levente Alsószeliből


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  11/142 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat