Összes cikk ebben a kategóriában  Összes cikk ebben a kategóriában
<<  130/238 >>

CSEMADOK - Életmű Díj és Közművelődési Díj

16.2.2019 12:56

   CSEMADOK - Életmű Díj

   Jónás Katalin

   Pedagógus. 1973-tól 2015-ig, nyugdíjba vonulásáig a Peredi Magyar Tanítási Nyelvű iskolában tanított. 1990 és 1999 között az iskola igazgatóhelyettese volt, az 1999/2000-es tanévben az intézmény kinevezett igazgatójaként dolgozott. 1974-ben megalapította a Pitypang gyermekkórust, mellyel a gyermekkórusok járási versenyén, Galántán, 1975-ben első helyezést ért el. Ezzel elindult az a sikersorozat, amely folyamatosan ismétlődött a gyermekkórusok járási, kerületi, de országos szintű versenyein is, illetve nemzetközi szintű kórusfesztiválokon.

   1997-ben - a gyermekkari komoly sikerek emlékén felbuzdulva - a kórus újra összeállt, Peredi Nőikar néven. Újraalakulása óta hétszer kapott aranykoszorús minősítést a Kodály Napokon, legtöbbször a zsűri dícséretét is kiérdemelték. 1999-ben a megmérettetés abszolút győztesei voltak. Jónás Katalin vezetésével 2017 tavaszán a Peredi Férfi Daloskör is megalakult.

 

   CSEMADOK - Közművelődési Díj

   Vígh Sándor

   Szülővárosában, Diószegen, a legfiatalabb zenekari tagként kezdett citerázni az Új Hajtás citerazenekarában, 1975-ben. Sándor a zenekar vezetését 1983-ban vette át, és mind a mai napig annak vezetője és szervezője. A zenekar ekkor új nevet választott magának, a Dió héj nevet, Diószeg neve alapján. Zenekarvezetői tevékenysége során nagy hangsúlyt fektetett az utánpótlás kinevelésére. Sok gyerek és fiatal az ő citeratanítása során sajátította el szűkebb hazája és a magyar nyelvterületek népzenéjét. A Dió héj rendszeresen együttműködik más citerazenekarok zenészeivel, hiszen fontosnak tartják a szakmai fejlődést és a zenészbarátságok ápolását. Napjainkban már nemcsak résztvevője, de előadója is a citeraképzéseknek. Vízkeleten, Deákin és Jókán is vezetett citerazenekarokat, és zenészként segíti a nyárasdi Sarló citerazenekar munkáját is.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
Összes cikk ebben a kategóriában  Összes cikk ebben a kategóriában
<<  130/238 >>

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat
EGYETÉRTEK    Elutasítom