Összes cikk ebben a kategóriában  Összes cikk ebben a kategóriában
<<  92/464 >>

Útikalauz magyaroknak

23.12.2021 08:07 | Sz. Manczal Erzsébet

Mátyusföld - Vágsellyétől Vágfarkasdig

   Ezzel a címmel rendezte meg a Budapesti Magyarság Háza azt a kétnapos rendezvényt, amelynek keretén belül ismét a Mátyusföld mutatkozhatott be.

   A Magyarság Háza 2011-ben a magyar kormány támogatásával, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. keretein belül alakult meg. A minden magyar összetartozását jelképező intézmény célja a Magyarország határain belül és kívül élő magyar közösségek közötti kapcsolatok erősítése, a pozitív magyarságkép kialakulásának, a magyarság értékmegőrző képességének segítése, az egymás iránti felelősségérzet kialakítása és elmélyítése.

   Ezt a célt szolgálta a már fenn említett rendezvény is, amelyre 2021. november 5-én és 6-án került sor Csepelen, a Szabó Magda Közösségi Térben, s melynek házigazdája Csete Itala, a Magyarság Házának munkatársa volt.

   A rendezvénysorozatot november 5-én Korpás Árpád idegenvezető, a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás alelnökének a „Mátyusföld – Vágsellyétől Vágfarkasdig” című vetítéssel egybekötött előadása nyitotta meg, amellyel kellőképpen felkeltette a látogatók érdeklődését.

   A Mátyusföld egyik legértékesebb néprajzi öröksége a tallósi vízimalom. Ennek múltjával, jelenével és remélhető jövőjével Takács Mihály régész, a Galántai Honismereti Múzeum igazgatójának szintén vetítéssel színesített előadása ismertette meg a résztvevőket.

   Az előadások után egy könyvbemutatóra került sor, amelynek keretén belül Száraz Pál, nagyfödémesi író nemcsak az idén megjelent „Holdfényben” című novelláskötetéről, hanem eddig megjelent könyveiről és munkásságáról is beszélt.

   Az első napi rendezvénysorozatot az ugyancsak nagyfödémesi Slezák Erika nótaénekes műsora zárta, amely valóban fénypontja volt az estének. Az általa előadott dalok hűen tükrözték azt a küldetést, amely a Magyarság Házának céljai közt megtalálható.

   A kulturális műsorok után az ínyencek is ízelítőt kaphattak. A Mátyusföld ízeit az alsószeliek képviseletében Francisti László, a Zele törzs vezére és Pleva Zsófia kínálták a résztvevőknek. Nem hiányozott a finom kolbász, a kézműves sajtok, a mákos pogácsa, a hájas sütemény és a finom nedű sem.

   A második napon, november 6-án egy teljesen más jellegű műsorral zárult Mátyusföld bemutatkozása, amelyben a 2007-ben alakult jókai TOTALICA együttes koncertjén szórakozhatott a közönség.


Foto: A Magyarság Háza archívuma, Slezák Erika és Totalica
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
Összes cikk ebben a kategóriában  Összes cikk ebben a kategóriában
<<  92/464 >>

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat
EGYETÉRTEK    Elutasítom