Összes cikk ebben a kategóriában  Összes cikk ebben a kategóriában
<<  61/417 >>

III. Gőzfelhős gyermeknap a Csángó vidékén, Pered

28.9.2021 09:27 | Szabó Frigyes

   Hatalmas füstfelhőket engedve érkezett meg a deáki állomásra, első megállójára, 2021. augusztus 14-én a Kacsa névre keresztelt szertartályos gőzmozdony, több mint száz éves kocsikat vontatva maga után, hogy felejthetetlen élményeket szerezzen gyereknek és nosztalgiázó felnőttnek egyaránt. A nap folyamán háromszor fordult a szerelvény Deáki és Farkasd között, Pereden pedig gazdag program várta az érdeklődőket. Akik bizony nem voltak kevesen, hiszen közel 800 vonatjegy kelt el elővételben, és a csak a peredi állomásra kilátogatók száma is közel félezerre tehető. Az érdeklődők közöl sokan érkeztek távolabbi településekről is.

   Az esemény előzményeiről és lefolyásáról Darázs Lászlót, a Csángó PT elnökét, a különleges rendezvény ötletgazdáját kérdeztük.

   A gyermeknapot harmadik alkalommal szerveztük meg, most szándékosan nem júniusban, mert úgy tapasztaltuk, hogy ekkor még kiszámíthatatlan az időjárás. Az egésznapos rendezvényt a Csángó PT, a pozsonyi Történelmi Vasúti Közlekedés Barátok Kubja és a Campus polgári társulások csapata szervezte Agócs Kőrösi Ildikó védnökségével. Főtámogatók: Pered Község Önkormányzata, a Szlovák Vasúttársaság, a ZSSK Cargo, a Szlovák Vasúttörténeti Múzeum  v oltak. A rendezvény szervezésében a MÁV Rail Tours és Nyitra megye, valamint Deáki, Zsigárd és Farkasd községek közreműködtek.

   A pozsonyi Történelmi Vasúti Közlekedés Barátok Kubja tagjai a gőzmozdony és a tűzoltószerelvény személyzetét adták, budapesti barátaink pedig egy százéves motorkocsit biztosítottak, amely a peredi kirakodóvágányon volt megtekinthető. A ZSSK Cargo átalakított tehervagonja hasznos szerepet kapott szintén a kirakodóvágányon – kézműves foglalkozások színhelye volt a nap folyamán.

   A szervezőcsapat kitett magáért, hiszen a nagy melegben bőven volt tennivalójuk. A gulyás, pecsenye, sült hal, kolbász, palacsinta, kürtőskalács és frissítő mind elfogyott. A gyerekeket 2 ugrálóvár, körhinta, íjászkodás, veterán autók bemutatója várta, a már említett kézműves foglalkozáson kívül. Az agyagozást Szekeres Ilona vezette. A körhintát és az íjászfoglalkozást a Magyar Megmaradásért PT mátyusföld csoportja biztosította. A konferansz szerepében Bernáth Tamást láthattuk, aki emlékezetes betétprogramokkal szórakoztatott kicsiket és nagyokat, mint Tomi bohóc, vagy mint táncos-énekes előadó.

   A nagysikerű rendezvény megvalósítását, a már felsorolt szervezetek és községek mellett, többen személyesen is segítették: Ing. Michal Tunega, a Szlovák Vasúttörténeti Múzeum igazgatója, Peter Mihalovič, a vasútbarátok elnöke, Juraj Greguš, a ZSSK Cargotól, Schvéd Norbert, a Budapesti Vasúttörténeti Múzeum igazgatója, valamint Agócs Kőrösi Ildikó, Pered polgármestere.

   A nosztalgiavonatozás és a peredi rendezvény sikerét a hazatérő gyerekek élménybeszámolói bizonyítják. Ők is, de a kísérő szülők és nagyszülők már most kíváncsiak a jövőre tervezett gőzfelhős gyermeknapra, amelyen - Darázs László ígérete szerint - különleges meglepetés várja az érdeklődőket.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
Összes cikk ebben a kategóriában  Összes cikk ebben a kategóriában
<<  61/417 >>

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat
EGYETÉRTEK    Elutasítom