logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  216/451 >>

Örülni egymásnak

15.2.2021 08:30 | Jakubecz Márta

   „Vízkereszttől hamvazószerdáig” – ebben az időszakban örülni szoktunk a farsangi szórakozásnak: előkerültek a gyermekjelmezek, az estélyi ruhák, megkezdődtek a bálok, különféle mulatságok. Maszkok mögé csak viccből bújtunk egy-egy farsangi buliban…

   Hol volt, hol nem volt, volt még tavaly is egy felhőtlen farsang (tavaly február 26-ára esett, idén február 17-én lesz hamvazószerda). Vidámságból sem volt hiány, iskolakrónikánk az utolsó iskolai tömegrendezvényünkként éppen a jelmez- és diákbált jegyzi. Az utána következő nagyböjtöt már a világjárvány miatti karantén kísérte.

   S hogy milyen szomorú az idei farsangunk, azt most mindegyikünk egyformán éli át. Szóba sem jöhet a mulatás, a naponta használt maszkokkal pedig a magunk és mások életét védelmezzük, tehát viselésükhöz komolyság és felelősségtudat társul. „Élesben” hordunk maszkot, igaz azért néha titkos mosolyt csal az arcunkra, hogy nem ismerjük meg egymást. Megesik, hogy teljesen ismeretleneknek köszönünk, mások mellett meg, akiknek köszönni illene, szótlanul elmegyünk. A maszkok azonban ezt a kósza mosolyt leszámítva szomorúságot idéznek bennünk.

   Hová tűnt a felhőtlen örvendezésünk és vajon miként éljük meg ezt az időszakot? „Előrehozott” vagy „meghosszabbított” nagyböjtként? Szerintem nem furcsa ez a kérdés, mert lélekben az otthonaink „katakombáiba” zárva az imára, a lelki edzésre összpontosítunk már a farsang idején is. De a katakombákban felszínre törő öröm sokkal mélyebb is lehet, mint a vigadozás felszínes és átmeneti ujjongása.

   Az igazi öröm mélyén lelki béke él, ez szépíti meg perceinket. Ez a fajta öröm nem azonosítható az átmeneti jókedvvel, melyet másnap esetleges mélabú követ. Az átélt öröm benső fénytől ragyog, és nem csak farsanghoz kötött – nélküle nem tudnánk felvállalni a mindennapok keresztjeit. Ezt az örömmel dúsított „vitamint” nem lelki táplálkozásunk kiegészítőjeként használjuk, hanem alapvető tápanyagot jelent számunkra.

   Nagy szükség van most erre a hitből fakadó örömre, hogy lelkünk oxigénhez jusson…

   „Szomorúságtok örömre fordul.”(Jn 16,20) – olvashatjuk a Könyvek könyvében. Embertársaink közül a rejtélyes kór miatt sokan költöznek most át az örök életbe, de mégis hinnünk kell, hogy valamennyien jó kezekben vagyunk, a Mindenható tenyerén.

   Az idei farsangban nehéz az örömre fókuszálni, de egymásra jobban odafigyelve rádöbbenünk, hogy az öröm nem tűnt el az életünkből. Most még inkább örülnünk kell egymásnak – legyenek azok közeli vagy távolabbi családtagok, munkatársak, szomszédok, falubeliek. A kérdést így megközelítve farsangi örömünk mégis valódi és őszinte lesz!


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  216/451 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat